tiistai 17. helmikuuta 2009

Tuleva koti Tokion liepeillä

Tähän saakka olen elänyt epävarmuudessa siitä, missä tulen asumaan ensi vuoden. Onneksi epäteitoisuus sai vihdoinkin väistyä, kun sähköpostilaatikossani odotti Japanista tullut maili täynnä faktaa uudesta kodistani.

Kv-koordinaattori Joshibista oli meilaillut meille vaihtareille tiedot asunnoistamme. Kirjeen lopussa oli toki kohtelias kysymys siitä, otammeko asunnot vastaan, mutta en usko, että olisin ikimaailmassa kehdannut vastata kieltävästi. Muodollisuudet muodollisuuksina.

Siispä tuleva kämppäni sijaitsee Kanagawan puolella Sagami-Oonossa, n. kuuden kilometrin päässä koulusta, ja vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä juna-asemalta, jolta pääsen hyppäämään suoraan Tokion keskustaan Shinjukuun vievään Odakyuu-linjan junaan. Junamatka Shinjukuun kestää Googlen mukaan n. 50 minuuttia, eli missään ihan metropolin pilvenpiirtäjäkeskuksessa en tule asumaan, ja hyvä niin.

Sagami-ono on entisen isäntäperheeni Morien mukaan rauhallinen ja mukava paikka asua – Japanin mittakaavassa toki. Tiirailemieni karttojen perusteella ihan asuntoni lähistöllä on paitsi läjöittäin erilaisia juoma-automaatteja, myös muutamia konbineja, eli pikkuisia valintamyymälöitä, apteekki ja lukuisia erilaisia pieniä ravintoloita. Ihan Sagami-Oonon juna-aseman tietämillä näitä kaikkia toki löytyy vielä tiheämmin.

Talo itsessään on joskus 90-luvun alussa rakennettu kivimöhkäle, jonka neliöhinta on jotain aivan järkyttävää. Tulen nimittäin maksamaan 22 neliön asunnostani n. 950 euroa kuussa! 950 euroa?!! Kun kuvittelemani 700 euroakin tuntui suolaiselta, entäs sitten melkein tonni? Stipendin ansiosta onneksi kykenen rahoittamaan oleskeluni tuossa ilmeisesti joillekin pohatoille tarkoitetussa luukussa. Ilman apurahaa kaikki säästöni olisivatkin huvenneet pelkkiin vuokriin..


Mitä 950 eurolla sitten Tokion laitamilta saa? Sillä saa varsin fiinin näköisen, täysin varustellun, ilmeisesti lyhytaikaista asumista eri kaupungeissa harrastavien businessmiesten käyttöön tarkoitetun miniasunnon siivouspalveluineen kaikkineen. En todellakaan tiedä, mitä järkeä 22 neliön asunnossa on käydä siivojaa minun tapauksessani, kun asun siellä kuitenkin parin viikon sijaan sijaan kymmen kuukautta. Aionkin kysyä, voisiko tämän ihastuttavan lisäyenejä laskuun tuovan palvelun jotenkin saada irroitettua vuokrasopimuksesta. Osaan ja jaksan kyllä siivota itsekin.


Vuokra sisältää myös pakolliset kulut, eli veden, sähkön, kaasun ja internetin. Tämä on ihan mukava seikka, sillä se tarkoittaa sitä, että voin talvella lämmitellä asuntoa ilman hirveitä pelkoja suurista lämmityskuluista. Kesällä taas pystyn pitämään asunnon mukavan viileänä ja hyvin ilmastoituna ilman inhottavaa ikkunoiden aukomista. Jos tiedätte hankalasta ja usein häpeän tunteita aiheuttavasta ötökkäkammostani, saatatte myös tietää, että vältän kesäisin mahdollisuuksieni mukaan tuulettamistsa avonaisten ikkunoiden ja ovien avulla, jotta tietyt asiat pysyisivät siellä, missä niiden kuuluukin pysyä, eli ulkona. ^-^'' Samasta syystä en pidä liiemmin pyykkien kuivattelusta ulkosalla, ja niinpä asunnon käytävästä löytyvät pesukone ja kuivausrumpu tekevät elämästäni Japanissa paljon helpompaa. ^_~



Asunto koostuu yhdestä melkein 8 neliön huoneesta, jonka yhteydessä ovella erotettuna on pikkuruinen käytävä. Käytävän vasemmalla seinällä on yhtä pikkuruinen keittiö. Keittiöstä löytyy yhden induktiolevyn lisäksi pesuallas, ruoanlaittovälineet ja astiat. Käytävästä avautuvat ovet oikealle erilliseen wc:seen, sekä kylpyhuoneeseen, jota voisi kokonsa puolesta paremmin nimittää ehkä kylpykomeroksi. En tiedä miksi yksiössä täytyy olla erillinen kylpy- ja wc-tila, mutta ehkä se selviää, kun pääsen niitä kokeilemaan käytännössä. ^_~



Wc:stä löytyy ilmeisesti monenmoisilla nappuloilla varustetun japanilaisen pytyn lisäksi pieni peilikaappi, pyyhkeet ja jos oikein tulkitsin japanilaista nettisivua, myös shampoota? O_o


Itse asunnon päätila, eli makuuhuone-työhuone-ruokatila-olohuone-vaatehuone-yhdistelmä antaa olettaa, että kyseessä ei tosiaan ole mikään ihan halpa lukaali. Tämä monitoimitila näyttää mielestäni ihan jostain design-lehden sivuilta repäistyltä asuntoesittelykuvalta. Huoneesta löytyy jääkaappi, mikro, pieni kirjahylly, vaatekaappi, pikkuinen sohva, televisiotaso, litteä televisio, dvd/video-soitin ja jenkkisänky. Huoneen päädyssä on ovi pienelle parvekkeelle, jota japanilaiset käyttävät kokemusteni mukaan yleensä lähinnä vuodevaatteiden tuulettamiseen. Jos asuisin asunnossa vielä pidemmän aikaa, saattaisin kasvattaa siellä yrttejä. Kerankin olisi tarpeeksi lämmin veranta siihen hommaan! ^_~

Vaikka asunto on ihan naurettavan kallis, olen jostain kumman syystä yllättävän innoissani sinne muuttamisesta. Se on kaunis, kompaktin oloinen ja sijainti on mainio. Toivon vielä, että voisin saada vuokraa alaspäin karsimalla muutamia mielestäni täysin turhia asunnon hintaan kuuluvia palveluita, kuten edellä mainitun siivoojan ja vuokrattavat lakanat. Noin pitkän oleskelun ajaksi voin aivan hyvin ostaa pari settiä lakanoita ja viedä ne vaikka Suomeen matkamuistona.

Odotan mielenkiinnolla, mitä kv-koordinaattori Shimoda-san vastaa esittämiini siivousta ja lakanoita koskeviin kysymyksiini..

Asunto on vuokrattu Man3-nimisen väliaikaisia asuntoja välittävän firman kautta, ja edellä nähdyt kuvat asunnostani kaivoin Man3:n nettisivuilta osoitteesta www.man3.jp.

9 kommenttia:

Lotta | Watia.fi kirjoitti...

Terve!

Olen seuraillut tätä blogiasi jonkun aikaa ja aattelin vihdoinkin heittää kommenttia.

Toi 950 euron vuokra kuulosti kyllä tosiaankin aika järkyttävältä, mutta sitten kun kirjoitit, että siihen tosiaan kuuluu täysin kalustettu kämppä ja sähköt, vedet sekä internet, ei se enää kuulostakaan niin mahdottomalta.

Itse en ainakaan pystyisi elämään ilman kesäistä eakonia tai talven tullen käytettävää lämmitintä, joten toi on kyllä tosi hyvä, että niitä voi sitten käyttää niin paljon kuin tykkää!

Ja tosi hienoo ettei sun tartte sitten heti siellä mennä kauppaan ostamaan mahdollista sohvaa, pöytää, astioita, sänkyä, telkkaria jne., vaan ne löytyvät jo valmiina sieltä sitten. Siinäkin säästää jo pienen pennin, jonka voi sit laskea vähänniinku pois tosta vuokrahinnasta. ;-)

Tosi hieno kämppä! Kyllä sitä muutaman satkun ehkä pistää mieluummin lisää, kuin asuu siinä lämmittämättömässä homekämpässä, jossa katto vuotaa ja ikkunanraoista tulee ne torakat sisään, vai mitä? ;-)

Onnea uuteen kotiin ja hyvää vuotta Japanissa! Jatkan blogin seuraamista. :-)

Terkuin, Lotta

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan näköinen asunto! Varmasti helpottaa kotiutumista, että asunto on sellainen, että sinne on mukava mennä, eli varmaan kannattaa hiukan enemmän maksaa laadusta.

Riisa kirjoitti...

Hei! Kiitos kaikille kommentoijille!

Kyllä tuohon ajatukseen 950 euron vuokrastakin tottuu varsin nopeasti. Kun ajattelee, mitä kaikkea se sisältää, ja kuinka paljon asunnon varustelu, taso ja turvallisuus helpottavat elämää, on siitä varmaan vähän pakkokin olla valmis maksamaan hieman enemmän. Ja ylipäätäänkinhän Tokion alueen vuokrat ovat aika korkeita, joten eipä tässä nyt auta kuin sopeutua tilanteeseen. :]

Anonyymi kirjoitti...

Olipa siisti asunto! Ei ole turhan suuri,mutta kaikki tarvittava on saatu mahtumaan.Eikä sitä yksi ihminen tarvi niin valtavasti tilaa.Ja jos saat sen siivouksen purettua sopimuksesta,niin sitäkin hommaa on sitten sulla vähempi.Oli tosi valoisan näköistä,kun kaikki oli niin vaaleaa.Alkaa varmaan tuntua,että pitäisi äkkiä päästä asettumaan taloksi! t.Paija

Riisa kirjoitti...

Hei Paija. :) Asunto näyttää tosiaan aika siistiltä ja ihanan valoisalta. Toivottavasti se myös on sitä sitten paikan päällä. Saa nähdä uskaltaako tuommoselle valkoselle sohvalle istua ollenkaan, vai pitääkö heti käydä ostaan joku viltti siihen päälle. :D

Acjama kirjoitti...

Naruhodo. Näyttäähän tuo asumiskelpoiselta (sanoo hän kateellisena remontoiden ikkunoiden ja seinien (!) rakoja kylmässä Saitamassa). Vuokra tuntuu tosiaan hieman suolaiselta, itse maksan 46 neliöstä 60 000 jeniä (plus sähköt sun muut nettiä myöten, talvisin yhteensä noin 80 000 jeniä). Matkaa Tokioon (東京駅) on myös 50 minuuttia.

Minulla ei ollut kämpässä edes jääkaappia, joten tuo sinun varustelutasosi on tosi hieno homma!

Löysin blogisi näköjään ajoissa! Yookosoo!! Älä murehdi niistä kirsikankukista, ne kukkivat jonkin aikaa, mm. Kiotossa perinteellisesti myöhemmin kuin Tokiossa. Yritän olla leuhkimatta ensi viikon viikonlopusta, jolloin perjantaivapaa tapaa Sakura Mankain ja palkkapäivän. (^-^)/

ekku kirjoitti...

tosi hieno kämppä,Nyt vasta löysin tänne .Ruokasivujas oonki seuraillu.Alotin lukemisen vasta nyt niin ymmärsinkö oikein et sinkkuna sinne muutat yksin asuun?Jatkan aamulla lukemista taas ;)Kivat sivut.

Unknown kirjoitti...

Wau.. asunto on todella upea, mutta hinta kyllä meinasi pudottaa tuolilta! Ensimmäinen ajatus itselläni oli että kuinka osaisin olla sotkematta kun on niin valkoista..! :')

Unknown kirjoitti...

Missä vaatteita säilytetään ?