sunnuntai 24. helmikuuta 2008

Pientä muistettavaa itselleni

Epämääräiset paperiset muistilaput ovat epäkäytännöllisen hankalia, eikä niihin mahdu tarpeen tulle lisäyksiä. Päätinpä siis, että laitan tähän yhteen postaukseen kaikenlaista mahdollista, mitä haluan itse muistaa, kun sinne Japaniin joskus pääsen. Seuraavassa siis kaiken maailman faktoja, käteviä juttuja, infoja ja mahdollisia matkavinkkejä, joihin olen sattunut törmäämään esimerkiksi muiden vaihtareiden blogeissa tai matkaraporteissa, nettisivuilla, matkaoppaissa jne, ja jotka haluan muistaa vielä myöhemminkin.


Ennen matkaa

- Viisumien erot: vaihtoehtoina viisumi, jolla saa mennä ja poistua maasta kerran tai viisumi, jolla voi Japanista tehdä matkoja esimerkiksi naapurimaihin, ja palata sitten takaisin Japaniin. Viisumia varten tarvitsee vaihtokoulusta Certificate of Eligibility -todistuksen.

- Hoida matkavakuutusasiat

- olosuhdemuutosilmoitus KELAan (liitteeksi vaihtotodistus kv-toimistosta)

- rokotukset: kysy tarkemmat tiedot kuntasi tartuntatautiyksikön terveydenhoidosta tai rokotusvastaanotolta, pääsääntöisesti rokotuksia ei kaupunkireissulle Japaniin tarvitse

- valtuuta joku hoitamaan pankkiasioita yms.

- hanki lentolippu ajoissa

- koulun oma matka-apurahahakemus

- lääkärissä ja hammaslääkärissä käynti

- mahd. lääkkeet ja reseptien uusiminen

- hanki Suomi-Japani adapteri/adaptereita riippuen tarvitsemiesi suomalaisten sähkölaitteiden määrästä. Kyseinen adapteri on vaikeaa löytää Japanista käsin.

- matkashekkien hankinta Forexista/pankista, sekä hieman käteistä alkuun? Vertaile hintoja!

Käytännön asioita vaihdossa

- Matkapuhelin: Suomalaiset gsm-puhelimet eivät toimi Japanissa, joten kätevintä lienee ostaa puhelin paikanpäältä. Se sisältyy yleensä liittymään kytkykaupalla. Liittymään voi valita tietyn verran esimerkiksi sähköposteja, tekstiviestejä ja puheaikaa, mutta tekstiviestejä ei liiemmin Japanissa lähetellä. Au-niminen operaattori antaa ilmeisesti opiskelija-alennusta 50%. Luultavasti kätevintä matkapuhelinlasku on maksaa Visalla, kuten myös ilmeisesti monet muutkin laskut.

- tavalliset uimahallit ovat ilmeisesti etenkin opiskelijoille tavattoman halpoja paikkoja viettää vapaa-aikaa

- Hauska asumisvaihtoehto suomalaiselle Tokiossa on Nekotalo.
www.nekotalo.com


Matkustus Japanissa

- Seishun 18 kippu: Matkusta loma-aikoina JR:n perusjunilla (ei express/shinkansen yms.) viitenä päivänä klo 00:00-24:00 niin paljon kuin haluat koko Japanissa. Matkustuspäivien ei tarvitse olla peräkkäin. Lippu ei ole henkilökohtainen, eli sen voi ostaa vaikka kaverin kanssa puoliksi, tai käyttää myös porukalla.

- Lentoyhtiöiden syntymäpäiväale: Japanilaiset lentoyhtiöt tarjoavat syntymäpäiväsankareille mahdollisuuden lentää kolmen ystävän kanssa minkä tahansa välin Japanin sisällä noin 12 000 jenillä. Matka tulee tulee tehdä enintään viikon sisällä syntymäpäivästä ja se tulee varata vähintään 28 päivää ennen reissua. Tarkempia tietoja löytynee lentoyhtiöiden sivuilta.

- Liikkumislinkkejä Tokiossa: transit.yahoo.co.jp , transit.goo.ne.jp


Mielenkiintoisia käyntikohteita

- Keisarin palatsi on avoinna vierailijoille Uutena Vuotena, kun Keisariperhe tervehtii kansalaisia palatsin parvekkeelta.

- Tokyo Metropolitan Government -tornitaloihin pääsee ilmaiseksi katselemaan huikeita kaupunkimaisemia 45. kerroksen kattotasanteelta.

- Ikeburossa sijaitsevasta Sunshine 60 -kauppakeskusrakennuksen ylimmästä kerroksesta voi käydä ilmaiseksi yrittämässä vaikka Fuji-vuoren bongausta, tai muuten vain katsella komeita maisemia. Kyseisessä kauppakeskuksessa on myös varsin huvittava jäätelökauppa, josta pystyy ostamaan mitä kummallisimman makuisia jäätelöitä.

- Kyushulle matkatessa ulkoilmaonseneista, eli kuumista lähteistä tunnettu Beppu voi olla mielenkiintoinen matkakohde.

- Matsushimassa, Sendain lähellä on hieno, näkemisen arvoinen paikka, joka on luokiteltu yhdeksi Japanin kolmesta upeimmasta näköalasta. Matsushimassa on kaunis ranta ja upeita erikoisen muotoisia mäntyjen peittämiä pieniä saaria.

-Hiroshimassa käydessä kannattanee poiketa myös Miyajimassa Itsukushima Shrine:a katsomassa

- Nipporin "kangaskaupunki", jossa on katukaupalla kangaskauppoja. Jokaisen vähääkään ompelusta tai tekstiileistä kiinnostuneen unelmakohde pitseineen ja printtikuoseineen!


Muutamia tuliaisideoitani

- itse tehdyt huoparintaneulat
- itse tehdyt kännykkäkorut esim. cernit-massasta
- Poronsarvesta tehdyt esineet kuten avaimenperät yms.

Muuta

- Osta mielellään ainakin 2 Gb:n muistikortti kameraan

- Tabenomihoudai -ravintoloissa saa syödä ja juoda niin paljon kuin jaksaa yleensä muutaman tunnin aikana melko halvalla.

- Kesällä kannattaa asunnon ilmastointilaitteen jäähdytys ja -kuivaustoimintoa käyttää ahkerasti, sillä muutoin mahdollisuus ikäviin ötökkävieraisiin kaapeissa ja nurkissa kasvaa sisäilman liiallisen kosteuden myötä. Myös siivo kannattaa pitää kesällä mahdollisimman hyvänä samasta syystä.

1 kommentti:

Kaakku kirjoitti...

On se tekniikka semmosta välillä :) Media-assarina pitäis osata muka tommoset jutut, mutta ne on suurimmaksi osaksi jo unohtunu. Ainaki jutut, joita ei enää kauheasti käytä tai tee. (Kuten sivujen suunnittelu ja yms, lähinnä valokuvaus kiinnostaa nykyään.)

Mutta hei! Mulla toimi oma puhelin Japanissa. En edes huomannut laskussa mitään erikoista. Tekstailin ja soitin ainaki yhden pitkän puhelun kotiin. Ehkä lasku niistä menikin sinne :D
On tietysti eri asia, kun asuu siellä, joten siks onki hyvä hankkia siellä erillinen liittymä ja puhelin.

Se tee on hyvää. On se vaan erilaista tuo "oikea" japanilainen tee, mitä vertaa markettien vihreään teehen. Ja kun niissä on niin paljo makueroja. Jotkut maistuu hieman merilevältä jne.. Hmm.. Taidanpas keittää aamuteet :D