torstai 14. toukokuuta 2009

Ruokaa japanilaisittain

Viime aikoina olen ollut yllättävän kokkailevalla tuulella ottaen huomioon japanilaisen keittiöni yksilevyisyyden ja työtilan olemattomuuden.

Innostuin kokeilemaan helppoja ja suhteellisen vähätöisiä japanilaisia ruokia, ja yhtenä päivänä viime viikolla paistelin minikeittiössäni yakisobaa, eli paistettuja nuudeleita kaalilla, porsaan lihalla, herkullisella yakisoba-kastikkeella ja vihanneksilla höystettynä.

Koska supermarketista saa halpoja gyoza-taikinanyyttejä paistoa vaille valmiina, investoin 30 gyozaan reilulla 300 yenillä, paistoin muutaman, nautin riisin kanssa ja pakastin loput myöhempiä nautintakertoja varten. Pakastetut gyozat ovat mainio vararuoka niille päiville, kun ei huvita kokkailla, sillä ne voi valmistaa suoraa pakkasesta ilman sulatteluja. Mikäli pakastat gyozoja, muista laittaa ne ensin tasaiselle alustalle jäätymään, jonka jälkeen voit siirtää ne esimerkiksi pakastepussiin helpompaa säilyttämistä varten.Viikon alussa tein omuraisua gyoza-illallisen jämäriiseistä. Omuraisu on japanilaistyylinen riisitäytteinen omeletti, jonka ei kylläkään alunperin ole japanista kotoisin. Siitä on kuitenkin muodostunut hyvin arkinen ja lähes jokaisen lounasravintolan menusta löytyvä ruokalaji, joten sitä voi hyvällä syyllä vuosikausien suosion jälkeen sanoa osaksi japanilaista keittiötä.

Keitän joka kerta riisikeittimessä liikaa riisiä - ihan tarkoituksella. Jämäriiseistä on kätevä tehdä erilaisia ruokia seuraavina parina päivänä. Riisin voi syödä sellaisenaan, sen voi käyttää omuraisuun tai sen voi vaikkapa paistaa tilakassa öljyä ja nauttia lisukkeiden kera. Alkuviikolla käytin jämäriisit huvittavaan kaikkea muuta kuin japanilaistyyppiseen meksikolaisen ja japanilaisen ruoan fuusiointiin sekoittaen tacomaustetun jauhelihan ja kuullotetun sipulin paistettuun, japanilaiseen riisiin tarjottuna kirsikkatomaattien kanssa. Kummallisesta yhdistelmästä huolimatta annos oli julmetun hyvää. Suosittelen kokeilemaan.


Kun olin kokeilemisen makuun päässyt, en malttanut lopettaa. Niinpä tällä viikolla otin ja kaadoin riisikeittimeen riisien lisäksi maitoa ja keitin riisipuuroa! Japanilainen riisikeitin on ihmeellinen vehje, ja sillä voi tehdä vaikka mitä. Pitää vain uskaltautua kokeilemaan eri toimintoja ja selvittämään nappien kanjien salat hieman tarkemmin. Ainakin osaan keittää normaalia riisiä ja käyttää ajastettavaa keittotoimintoa, jolla tein riisipuuroakin. Ja mikä parasta, riisipuuro kiehuu itsekseen, pohjaan palamatta keittimessä samalla kun minä teen ihan mitä minua huvittaa. Ei kattilan ääressä vahtaamista ja pohjaan palaneiden maitojen raaputtelua irti kattilasta. Lisäksi keittimen voi ajastaa starttaamaan aamulla niin, että kun heräät, keitetty riisi höyryää keittimessä valmiina syötäväksi. Taidan harkita elektronisen riisikeittimen hankkimista joskus Suomeenkin.. ;)

Kuten ehkä tarkkaavaisimmat ovat huomanneet jo aiemmin, olen lisäillyt muutamia uusia japanilaisia reseptejä ruokablogiini. Edellämainitut ruoat ovat varsin helppoja valmistaa, joten mitään erityistaitoja ne eivät vaadi. Ainut ongelma voi olla joidenkin raaka-aineiden saatavuus, mutta mielikuvituksella pääsee ohi yleensä niistäkin ongelmista. Mikäli kokkailu siis kiinnostaa, ohjeistukset löytyvät Ruokakomerosta.

2 kommenttia:

zara_02 kirjoitti...

Mun on kyllä pakko nyt kokeilla tuota tekemääsi fuusio yhdistelmää.. Kuulostaa ihan yli hyvältä kun meksikoilainen ruoka on herkkuani ja riisi yksi lempi raaka-aineista!
Miksi en itse ajatellut tuota :D

Tätä blogia on muuten tosi kiva lukea, et tiedäkään kuinka paljon uutta oon sulta oppinu. Kiitos ^^

Riisa kirjoitti...

Hehheh, joskus näitä innovaatioita tapahtuu, kun maha on tyhjä, ja kaapissa oleviin aineisiin on tyydyttävä. ;) Riisi ja tacomauste menee yllättävän mainiosti yhteen kyllä.

Kiitos kommentista! :)