sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Shokudoun sapuskat 16.

Jos tutkitaan Joshibin ruokalan menua, niin siitä on helppo tehdä pari hyvin yleistävää päätelmää - japanilaiset pitävät oman maansa (välillä Kiinasta vivahteita ottaneiden) antimien lisäksi lähinnä italialaisesta ja korealaisesta ruoasta. Koska carbonara-pasta ei ole mikään suuri suosikkini, valitsin viime viikolla lautaselleni jälleen Japanin naapurimaan herkkuja.

ビビンバ - Bibimba!


Korealaisen riisiä, erilaisia osittain eksoottisiakin kasviksia ja sieniä, sekä lihaa yhdistelevän ruokalajin nimen perään tekisi mieli laittaa aina huutomerkki. Bibimba kun kuulostaa niemnä mielestäni niin hassulta ja jotenkin riemukkaalta. Tuntuu että kun sen päästää huuliltaan, pitäisi sana sanoa suorastaan railakkaasti huudahtaen. Bi-bimba!!

Bibimba on herkku, joka tarjoillaan yleensä kuumassa kivikulhossa, jonka pohjalla on riisiä, ja päällä runsas kasa kasviksia ja usein myös lihaa, kruunattuna raa'alla kananmunalla. Nämä kaikki sekoitetaan kuumuutta hohkaavassa kulhossa, jolloin raaka kananmuna ehtii juuri ja juuri hiukkasen kypsyä.

Niinpä olinkin hieman hämmentynyt koulun keittolan tarjoamasta bibimbasta. En minä nyt toki mitään kivikippoa odottanut, mutta vähintäänkin sitä, että riisi ja muu kama olisivat olleet samassa kulhossa. Mutta erilläänhän ne olivat ja kananmunakin puuttui annoksesta kokonaan. Tästä huolimatta tyypilliseen, omaan makuuni sopivaan korealaiseen tapaan maustetut vihannekset hulahtivat vatsan täytteiksi alta aikayksikön. Vaikka ruoka ei toki pääse lähellekään aiempia bibimbakokemuksiani, niin olihan siinä ainakin sentään mm. bibimbaan kuuluvia sieniä, soijan ituja, ja mitä lie kukan varsia, jotka maistuvat oikein hyviltä. :)

3 kommenttia:

Lotta "lottimus" Watia kirjoitti...

Ootko syöny Matsuyassa Bibindonia (ビビン丼)? Sitä lähemmäs bibimbapia en oo viel päässy, mut se on kyl ihan suosikki Matsuyan ruokalistalta! :-)

Riisa kirjoitti...

Itse asiassa en oo syönyt Bibimpapia missään muualla kuin korealaisissa ravintoloissa tätä ennen. Joten ehkä siinä mielessä on vähän kohtuutonta verrata koulun sapuskoita aitoihin korealaisiin paikkoihin. ;)

En muista mitä Matsuyassa olen syönyt, kun menee nuo sen tyyppiset ketjuraflat aina jotenkin sekaisin, kun niitä on niin paljon. Mutta bibindonia en ainakaan ole syönyt siellä. :D

Riisa kirjoitti...

No okei.. aitoihin ja aitoihin.. Vaikea mennä sanomaan kuinka monet työntekijät noissa paikoissa oikeasti on korealaisia siellä kyökin puolella.. :] vaikka onhan korealaisia toki paljon Japanissa.