sunnuntai 21. syyskuuta 2008

Tarkemmin rokotuksista

Mikä onni, että sain ilmoituksen vaihtoon lähdöstä juuri nyt. Huomasin nimittäin viikonloppuna etsiessäni rokotustietoa Kansanterveyslaitoksen ja Rokotus.fi-sivuston kautta, että minulla on jo suorastaan kiire toimia!

Japaniin matkustavan ei ole pakko ottaa mitään rokotuksia, mutta harkinnanvaraisesti B-hepatiitti-, kolera- ja japaninaivokuumerokotuksia suositellaan etenkin pidempään maassa oleskeleville.

Japaninaivokuumerokotus kuuluu Japanin omaan rokotusohjelmaan, ja se antaa suojan hyttysten välityksellä lähinnä maaseudulla sioista ja tietyistä lintulajeista ihmiseen leviävää varsin vaarallista virusta vastaan. Mikäli matkustaa Japanin suurkaupunkeihin ja yöpyy lähinnä hyvissä hotelleissa, ei rokotetta yleensä tarvitse. Sen sijaan jos harrastaa paljon ulkoaktiviteetteja, kuten vaikkapa pyöräilyä, telttailua tai patikointia, voi rokote tulla tarpeeseen etenkin sadekausilla ja eteläisimmissä osissa saarivaltiota. Pohjoisisella Hokkaidon saarella tautia ei yleensä esiinny. Japanin aivotulehduksen vakavassa muodossa kuolleisuus on jopa 30%, joten tämän rokotteen kohdalla en itse epäröi. Vaikka rokotus maksaneekin jotakuinkin 70 euroa, tiedän viettäväni aikaa mitä luultavammin myös maaseudulla, ja jos suunnitelmani Fujille kiipeämiseksi toteutuu, voi olla varma, että niissä metsissä kuhisee jos jonkinmoisia hyttysiä.

Tavallisen turistin ei useinkaan tarvitse huolehtia B-hepatiitista, sillä se tarttuu suojaamattoman seksin, huumeneulojen tai esimerkiksi veren välityksellä. Jos oleskelee ulkomailla kuitenkin pidemmän aikaa, voi joutua onnettomuuksiin ja mahdollisesti sairaalahoitoon, jolloin voi altistua taudille. B-hepatiittisuoja on välttämätön kaikille ulkomaanmatkailijoille, jotka joutuvat käymään hammashoidossa. Itse pohdin kuumeisesti, tarvitsenko hepatiittisuojaa, sillä enhän ole mikään villiä suojaamatonta seksiä tai huumeita harrastava riskimatkailija. Toisella puolella vaakakupissa painoivat 100 euroa ylimääräisiä kuluja, ja toisessa kupissa taas ovat puhkeamaisillaan olevat viisaudenhampaani. Hampaat eivät oireile tällä hetkellä mitenkään, mutta entä vuoden kuluttua? Voin hyvinkin huonolla tuurilla joutua leikkaukseen hammaslääkärissä Japanissa, joten siitä syystä olen päätynyt ottamaan B-hepatiittirokotteen. Koska A- ja B-hepatiittien yhteisrokote maksaa 150 euroa, ja suojaa käytännössä koko loppuelämän molemmilta taudeilta, otan luutlavasti juurikin tuon yhteisrokotteen. Molempia tauteja esiintyy ympäri maailmaa, joka Euroopassa. A-hepatiitti lisäksi leviää varsin helposti ruoan ja huonon hygienian välityksellä, joten eipähän tarvitse huolehtia sitten tulevina vuosina siitäkään, jos jonnekin Suomen ulkopuolelle sattuu matkaamaan.

Kolerarokotusta en itse aio ottaa, sillä vaara altistua koleralle, on Japanissa melko olematon. Maassa on ollut vain muutamia tautitapauksia, ja useimmat niistä ovat ulkomaalaisten maahan tuomia. Kolera leviää esimerkiksi Afrikassa saastuneen juomaveden ja huonon hygienian kautta. Japanilaisten suhteellisen tiukoissa hygienisissä oloissa siis tuskin altistun koleralle. Rokotusta suositellaankin vain niille, jotka työskentelevät huonoissa hygienisissä oloissa, kuten esimerkiksi pakolaisleireillä. Jotenkin en millään jaksa uskoa, että löytäisin itseni ensi vuonna töistä pakolaisleiriltä...

Se, miksi minulla on kiire, johtuu B-hepatiittirokotuksesta, jonka ensimmäinen kolmesta vaadittavasta pistoksesta normaalissa rokotuskäytännössä otetaan kuusi kuukautta ennen matkalle lähtöä. Ehdin siis ottamaan rokotuksen juuri ja juuri, mikäli toimin heti. On olemassa myös nopeutettu rokotuskäytäntö, jossa rokotteet otetaan paria kuukautta ennen matkaan lähtöä. Tällöin kuitenkin vaaditaan tehostepiikki vuoden kuluttua ensimmäisen rokotteen ottamisesta, jotta immuniteetti olisi taattu. Koen hieman hankalaksi tehostaa rokotustani ollessani Japanissa, joten pyrin saamaan lähes elinikäisen hepatiittisuojani jo ennen matkaan lähtöä.

Tuntuu ahdistavalta sijoittaa reilu 200 euroa rokotuksiin. Enhän välttämättä kuitenkaan niitä tarvitse. Äitini lupautui jo kuitenkin hieman sponsoroimaan, joten se helpottaa hieman rahallista ahdinkoani. Tiedän myös, että olen luonteeltani sellainen, että jos en rokotuksia ottaisi, miettisin jokaisen hyttysen nähdessäni, että kohta makaan sairaalassa.. Parempi kai siis maksaa, kuin katua. :]

Ei kommentteja: