maanantai 20. lokakuuta 2008

Tsukicon 2008

Olin viikonlopun töissä japanilaiseen musiikkiin ja muotiin erikoistuneessa tapahtumassa Tsukiconissa Helsingin Gloriassa. Porukkaa oli paikalla aivan julmetusti. Veikkaisin, että valtaväestö koostui yläasteikäisistä, ties minkälaisiin cosplay-pukuihin pukeutuneista tyypeistä. Oli lolitaa ja Narutoa ja pelkästään Death Note -sarjan L:iäkin kymmenittäin. Cosplay, eli tietyn hahmon jäljittely pukeutumisella ja muunlaisilla ulkoisilla elementeillä (meikki, hiukset, jne..) oli paljon yleisempää kuin tavalliset vaatteet. Yleensä nuoret pukeutuvat esimerkiksi jonkun sarjakuva-, animaatio- tai pelihahmon mukaisiin vetimiin. Kaikkien niiden 13-vuotiaiden rinnalla tunsin itseni ikälopuksi. X) Vaikka 21 vuotta ei omasta mielestäni kuulosta laisinkaan vanhalta, verrattuna 10-vuotta nuorempiin, se on hyyyyvin paljon enemmän. Taitavat nämäkin tapahtumat olla pikkuhiljaa omalta osaltani ohi, paitsi ehkä juuri töiden merkeissä.. Sinänsä se on harmi, sillä muutamia vuosia sitten jokin sellainenkin tapahtuma kuin Finncon, jonka yhteydessä järjestettiin Animecon, kokosi yhteen paljon alan harrastajia ja omia tuttuja ja kavereita – ja he olivat suurinpiirtein minun ikäisiäni tai vanhempia. Toki muutama vuosi sitten olin itsekin vielä ala-ikäinen, mutta en sentään ala-aste-ikäinen. ;)

Oli kuitenkin hauskaa, että sunnuntaina ehdin käydä vilkaisemassa japanilaisen Sincrea-bändin kysymys ja vastaus -tuokiota. Yleisö sai esittää bändin jäsenille kysymyksiä ja tulkit sitten toimivat kommunikoinnin välineenä kertoen yleisölle, mitä miehet olivat vastanneet. Itselleni bändi on ennata tuntematon, ja meninkin lähinnä vain kuuntelemaan ihanaa, kohteliaan empivää ja hauskasti rytmitettyä japanin kieltä. Huvitti, kuinka yleisö hurrasi ja taputti jokaisen asian jälkeen, mitä joku bändin jäsen sanoi japaniksi. Suurin osa yleisöstä ei tässä vaiheessa edes tainnut ymmärtää sanaakaan siitä, mitä he sanoivat, mutta hälläkö väliä - he sanoivat jotain, siinä on tarpeeksi aihetta taputuksille!! Naurut tulivat sitten siinä vaiheesa, kun tulkit käänsivät lauseet suomenkielelle. XP

Tuli kauhea hinku päästä jollekin keikalle, kun näki japanilaisia esiintyjiä. Olen jo varma siitä, että jos vain rahat riittävät, hankkiudun Japanissa ainakin Yukin ja SPITZin, sekä toivon mukaan myös esimerkiksi L'Arc en Cielin ja Anna Tsuchiyan keikalle. Moni muukin artisti ja bändi olisi hauskaa nähdä, mutta hyviä artisteja on paljon enemmän, kuin minulla yenejä keikkalippuihin. Olisi upeaa päästä kuuntelemaan ja katsomaan suosikkiartistiensa esityksiä Japanissa, sillä Suomeen he tuskin koskaan päätyvät. L'Arc en Ciel, joka näistä on suomalaisille ehkä tutuin, taitaa olla liian suosittu bändi, että he ainakaan tässä vaiheessa vaivautuisivat tulemaan Suomeen viihdyttämään varsin marginaalista yleisöä. :| Vaikka mistä sitä ikinä tietää, miten jaksavaisia suostuttelijoita nuo J-Rock Finlandin yhteisön tyypit ovat, kun jaksavat suurimmaksi osaksi vapaa-ehtoistyövoimin järjestää noinkin isoja tapahtumia kuin Tsukicon.. Live-musiikkiesityksissä on kuitenkin oma taikansa verrattuna pelkän levyn kuuntelemiseen. Yleisö ja paikka luovat aivan omanlaistaan tunnelmaa. :)

Ei kommentteja: