keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Roska-asiaa

Olen lukenut japanilaisten roskienlajittelusysteemin olevan tehokas ja kierrätyksen viimeisen päälle suunniteltua. Aluksi tämä tehokuus tuntui aika tuskaiselta, kun pienessä kämpässä ei meinannut keksiä paikkoja jokaiselle eri roskatyypin jätteille, ja jokaista pakkausta piti syynätä tarkasti tietääkseen mihin roskakastiin sen eri osat kuuluivat.

Japanissa lajitellaan eri pusseihin muovit, palavat paperiroskat, biojätteet, pahvit ja kartongit, vaatteet, puutarharoskat, metallit, aikakauslehdet ja muu mainosposti, lasi, PET-pullot sekä paristot. Luultavimmin tämä lista on vielä hieman pidempi, mutta tässä tavallisimmat roskat. Lisäksi tiettynä päivänä viikossa kerätään isokokoisia roskia kujilla kiertävään keräysautoon.

Pikkuhiljaa kukin roskatyyppi on löytänyt paikkansa asunnossani - eteisen kaapin lokerot palvelevat lehtien, kartonkien ja muovipussien kierrätyspistettä, keittiön kaapissa on ruokapakkusten muovit ja biojätteet, ja olohuoneessa omat roskakorit muovi- ja paperijätteille. Ainoastaan tölkit ja PET-pullot vielä etsivät hieman paikkaansa keittiön lavuaarin ympärillä... :]

Japanilaisilla on siis mahdollisuus kierrättää melko tehokaasti kaikenmoisia roskia poistumatta kotinsa lähettyvillä olevaa roskienkeruunurkkausta kauemmaksi. Tänään kuitenkin todistin biojätteitä ulos viedessäni, että ihan aina tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan ehkä käytetä. Japanilaiset, kuten me suomalaisetkin, näyttävät harrastavan silloin tällöin sekajätepusseja, vaikka oikeastaan niille ei täällä olisi tarvetta, kun kaiken voi kierrättää. Pääasiassa roskien lajittelun suhteen kuitenkin ollaan tarkkoja, ja roskat pitää viedä tiettyyn vuorokauden aikaan ulos, tiettynä viikon päivänä.

Oman asuinalueeni roskapäivät eivät ole ihan vielä kuukaudenkaan jälkeen iskotuneet muistiini. Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin tulee hävittää biojätteet, puutarhajätteet ja mahdolliset, vaikkakin melko tarpeettomat sekajätteet. Torstaina pääsen vihdoin eroon viikon kaapin nurkissa odotelleista kartongeista, kierrätettävistä, poltettavista paperiroskista, metalleista sekä roskiin joutavista mainosposteista. Lauantaina saan kiikuttaa ulos muovijätteet ja PET-pullot.

Ihmettelin kauan aikaa, miten ihmisillä on niin hirveän kokoisia roskasäkkejä, kunnes tajusin, että nuo muovijätteet saa tosiaan viedä pihalle vain kerran viikossa. Aiemmin kuvittelin, että niistä pääsee eroon kolmesti viikossa, kuten biojätteistä, mutta näkemäni "muovijätteet" olivatkin sekajätteitä. Nyt en siis ihmettele enää laisinkaan, että lauantain muovijätteiden pussukat ovat suuria - muovipakkauksia kun täällä nimittäin piisaa. Kaikki on niin muovitettu, että mikäli jossain pakkauksessa ei ole muovia, se tuntuu olevan enemmänkin poikkeus kuin sääntö.

Suomessakin saisi olla muovinkierrätysmahdollisuus. Vaikka meillä keksit ovatkin pussissa ihan irrallaan ilman omia pakkauksia ja puuroa saa kilon paketissa ilman, että jokainen annos on yksittäispakattu, niin kyllä sitä muoviroskaa suomessakin piisaa. Energiajätekierrätystähän harrastetaan jossain suuremmissa taloyhtiöissä ja työpaikoilla, mutta ei siitä ilosta normaali kansalainen voi nauttia. Sanon nauttia, koska mielestäni kierrätys kaikesta vaivasta huolimatta aiheuttaa silti paremman mielen ja on tärkeää. Vaikka minulla olisikin mahdollisuus viedä ylitursuava muoviroskikseni ulos tänään, keskiviikkona, sekajätepussin muodossa, odotan mielelläni lauantaihin, jolloin muoviroskat pääsevät sekajätelavan sijaan omaan kastiinsa kierrätettävien muovien joukkoon. Oi autuutta. X)

6 kommenttia:

Xena-Lee kirjoitti...

Tuo kotitalouksien muovijätteen lajittelu on vähän kaupunkikohtaista. Täällä Oulussa kauppojen ekopisteissä on myös muovien keräys, mutta kotikaupungissani sitä ei ole. Itse aloin kierrättämään muovia noin vuosi sitten ja huomasin, että muoviroskis täyttyi huimaa vauhtia. Sekaroskiksen virkaa toimittaa nykyisin pikkuinen hedelmäpussi.

Pessukka kirjoitti...

Hienoa, että sulla on asuinalueellasi noin hyvät mahdollisuudet lajitella roskia, sillä itse kun asuin Japanissa viime vuonna (Naran prefektuuri, pikkukaupunki nimeltä Kashiba) naapurostossani oli ainoastaan sekajäte, PET-pullot ja pahvit erikseen eli asiat järjestetty todella huonosti >:I.

Samaten ärsytti roskisten puute julkisilla paikoilla. Minne tahansa menet, on tosi vaikeaa löytää roskiksia! Kuitenkin kadut ovat suhteellisen siistejä aina, tosin en tiedä johtuuko se siitä, että japanilaiset veisivät aina roskat kotiinsa tai että niitä vaan puhdistetaan tosi ahkerasti.

Juu, ja kaikki on pakattu muoviin..moneen kertaan. Todella ärsyttävää.

Anonyymi kirjoitti...

Mukava kuulla, että siellä kierrätetään noinkin ahkerasti. Luulisi, että muovinkeräyksen järjestäminen pienessä Suomessa olisi tiheästi asuttuu Tokioon verrattuna helppoa. Ehkä pian meilläkin!

Kiitos, että olet jaksanut päivittää ahkerasti. Aina löytyy uutta mielenkiintoista luettavaa ja kauniita kuvia.

Tiina

Tuija kirjoitti...

Kannattaa muuttaa Lahteen, siellä kotitalouksista kerätään energiajäte erikseen. :-)

Acjama kirjoitti...

Minulla kotikaupungissa on hyvä systeemi, erotellaan vain palava, palamaton, lasi, paperi, vaaralliset, PET ja pelti. Työpaikalla taas muovikaan ei ole palavaa, kaikki laitetaan erikseen. Naapurikaupungissa edes PET-pullojen etikettejä ja korkkeja ei saa jättää pulloon kiinni.

Kaupunkien jätteidenpolttolaitosten kyvyissä käsitellä roskia on näköjään eroja.

PieniVihrea kirjoitti...

Joo, omakin kokemukseni jätteiden lajittelusta on hyvin vaihtelevaa. Tokiossa asiat ovat harvinaisen hyvin, Osakassakin aika tiukkaa, mutta ilmastonsopimuksistaan Kiotossa on olemassa vain sekajäte, PET-muovi ja erikseen muut muovit. lasipullot ja tölkit sai myös kierätettyä, mutta mitä tahansa muuta olisi pitänyt lähteä viemään erillisiin pisteisiin, joiden sijaintia en koskaan saanut selville. Ja koska kaikki roskat piti pakata omiin erityisiin pusseihin, kaupoista väkisinkin tulevat muovipussit päätyivät vain roskapussin täytteeksi...