perjantai 1. toukokuuta 2009

Vapusta Golden Weekiin


Tänään oli Vappu, mutta eihän sellaista Japanissa juhlita. Minä juhlistin Vappua viettämällä lounastauon ennen iltapäivän tunteja koulun pihalla puun alla pikniktunnelmissa. Ostin yliopiston ruokalasta obentou-setin, eli luonaslaatikon, jossa oli friteerattua kanaa, riisiä, munakasta, noria eli merilevää, sekä jotain vihreitä suolakurkun tyyppisiä vihanneksia. Koulumatkalla olin bongannut leipomosta minidonitseja, jotka palvelivat oivasti munkin virkaa. Sima korvattiin Viinirypäle-Calpis -juomalla - ei sillä, että niiden maussa olisi mitään muuta yhteistä, kuin että simassa on rusinoita, ja Calpiksessani vieno rypäleiden maku. X)


Vaikka tänään ei ollutkaan vapaapäivä, niinkuin Suomessa, sen sijaan täällä vietetään nyt huhti-toukokuun vaihteessa millään tavoin Vappuun liittymätöntä useamman kansallisen vapaapäivän yhteensulautumaa, Golden Weekiä. Keskiviikkona 29.4. vietettiin Shouwa no hi:tä, eli entisen keisarin syntymäpäivän muistopäivää. Ensi sunnuntai 3.5 on perustuslain muistopäivä, Kenpou kinenbi. Maanantaina 4.5 vietetään vihreyden päivää, Midori no hi:tä, ja lasten päivä, Kodomo no hi, sijoittuu tiistaille 5.5.

Japanilaiset ovat ihastuttavan käytännöllisiä, mitä tulee vapaapäiviin. Mikäli kansallinen lomapäivä sattuu sunnuntaille, on seuraava arkipäivä vapaa. Täten siis ens viikolla myös keskiviikko on vapaa, koska se on ensimmäinen arkipäivä 3.5. olevan sunnuntaille sattuvan kansallisen vapaapäivän jälkeen.

Japaniin matkustamista ei liiemmin suositella turisteille Golden Weekin aikana, sillä tänä viikkona suuri osa itse japanilaisista on liikkeellä. Osa suuntaa ulkomaille, kun taas osa harrastaa kotimaanmatkailua. Lentokoneet ovat täynnä, junat ovat täynnä, hotellit ovat täynnä ja nähtävyydet tursuavat väkeä. Myös ostoksilla käyminen saattaa olla melko uhrarohkea veto, vaikka Golden weekin tarjouskampanjat houkuttelisivatkin sukeltamaan ihmismassojen joukkoon.

Itse en ole vielä tehnyt mitään suureellisia suunnitelmia Golden weekin ajaksi, vaikka ensimmäinen vapaapäivä on jo huomenna. Luultavasti käyn huomenna kiertelemässä hieman Tokion puistoja, sillä pelkään, että temppelit ja muut nähtävyydet ovat liian täynnä minun makuuni. Lisäksi aion käydä viikon alkupuolella katsastamassa Sagamijoella Sagamiharan koinoborimatsurin, eli karppiviirifestivaalin, joka liittyy 5.5. vietettävään lastenpäivään. Kouluhommiakin olisi ihan kiitettävästi, joten joku päivä varmaan tuhrautuu piirrellessä logoa vektorimuotoon ja jatkaessa viivatutkielmia. Joka tapauksessa kunnon vapaapäiväputki tiedossa! :)

Ei kommentteja: