sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Shokudoun sapuskat 4.

Japanilaiset pitävät kolmiovoileivistä - ainakin, mikäli on uskominen niin konbinien, supermarkettien kuin kahviloidenkin tarjontaa, sillä näitä leipiä voi ostaa melkein mistä vain. Niinpä neljäntenä Shokudoun sapuskana esittelen varsin usein koulun ruokalassa nauttimani kevyehkön lounaan - kolmiovoileivät.

サンドイッチ - Voileivät


Japanilaiset kolmiovoileivät on kasattu yleensä vaaleasta paahtoleipätyyppisestä, höttöisestä leivästä, jota myydään kyseiseen tarkoitukseen supermarketeissa valmiiksi kannattomina, reunattomina paloina, jotka on helppo leikata näteiksi kolmioiksi täyttämisen jälkeen.

Leipien täytteitä on tietenkin useanlaisia, mutta muutamia suosittuja tuntuisivat olevan keitettykananmuna-majoneesimössö, joka muistuttaa aikalailla munavoita, jonkinlaisen kinkku-leikkeleen, juuston ja salaatinlehden yhdistelmä, tonnikala-majoneesi-täyte eri vihanneksilla höystettynä sekä perunasalaatti. Näitä kaikkia olen ainakin löytänyt niin supermarkettien, kuin koulun ruokalankin listalta.

Vaikka annoskoko onkin yleensä suhteellisen pieni, majoneesi tekee leivistä kuitenkin täyttävän välipalan tai ihan sopivan, kevyehkön lounaan. Koulussamme lautasellinen leipiä kustantaa 270 yeniä, kaupassa yksi suurehko kolmileipä maksaa parista sadasta yenistä kolmen sadan yenin hujakoille, tietenkin vähän täyteestä ja marketista riippuen. Koulun leivät ovat todella huokeita, ja hyviä, joten niitä tulee syötyä yleensä kerran viikossa. Niinpä pari kaveriani, jotka tuntuvat sattuvan ruokalaan kanssani aina juuri silloin, kun syön lounaaksi voileipiä, ovat alkaneet huvittuneesti huomautella lounastavoistani: "Liisa, taas voileipiä lounaaksi?" Yritän aina vakuuttaa, että en minä näitä nyt joka päivä syö. :P

Suomalaisiin leipiin verrattuna Japanissa myytävät kolmioleivät ovat aivan omaa luokkaansa. Suomalaiset, ties millä tuntemattomalla, tehosekoittimen läpi survaistulla mössöllä täytetyt leivät häviävät mennen tullen japanilaiselle versiolle.

3 kommenttia:

Nattuli kirjoitti...

Englannissahan ei syödä paljoa muuta kuin juuri tuollaisia kolmiovoileipiä. Paras, jonka siellä söin sisälsi couscousia, minttua, korianteria ja kanaa. Eli kannattaa kokeilla muutakin kuin perustäytteisiä leipiä.
Kootut ruokauutiset täältä

Anonyymi kirjoitti...

Oletko päässyt maistamaan sushia siellä? Sehän on se ruoka mistä japani aikalailla tunnetaan.:)

Riisa kirjoitti...

Nattuli, täällä ei tälläisissä sandwitcheissä ole ihan kauhean erikoisia täytevaihtoehtoja tullut eteen, mutta muissa leivissä löytyy kaikenmaailman noodelileipiä ja curryleipiä, paputahnalla täytettyjä leipiä, niitä on kylä tullut kokeiltua. :)

Anonyymi, tarkoitatko koulussa, vai muuten? Toki olen sushia syönyt, useaankin otteeseen, mutta koulussa ei varsinaisesti ole ruokalassa tarjolla sushisettejä, ainoastaan inarisushia voi ostaa ruokalan tiskiltä. Koulun kaupassa myydään kyllä sushilounaslaatikkoja, mutta niitä en ole ostanut, koska ihan tuore ruoka on herkumpaa. :)