sunnuntai 27. joulukuuta 2009

Joulu Japanissa


Joulu Japanissa on ollut aika erilainen kuin aiempina vuosina viettämäni joulut, vaikka mukaan mahtuukin aattoaamuna keitetty riisipuuro, sekä äidin Tokioon raijaamat suklaat, vastaleivotut kanelipullat ja piparkakut. :D

Riisipuuro tehtiin tietenkin riisikeittimessä. Ja söin oman annokseni misokeittokulhosta, kun lautasia ei riittänyt kaikille. :D

Yleensä Suomessa aatto sujuu perheen parissa kotona Pohjanmaalla suomalaisittain varsin perinteisissä merkeissä. Sain tänäkin vuonna jouluksi luokseni tosiaan äidin, joka tuli miesystävänsä Rossin kanssa pariksi viikoksi Tokioon lomalle, mutta aurinkoinen, lämmin jouluaatto Yamanote-linjaa kiertäen ja Tokion lahdelle Odaiban rannoilta tuijotellen oli kyllä ehkä vähän muuta kuin mitä joululla yleensä ainakin Suomessa tarkoitetaan. Ei sillä, että se olisi yhtään haitannut - kyllä niitä kinkkujouluja tähän elämään vielä mahtuu. Enkä edes oikeastaan pidä suomalaisesta jouluruoasta, joten Shinjukussa nauttimamme japanilainen ruoka kelpasi oikein hyvin joulupäivälliseksi.

Tokion lahti Jouluaaton auringossa

Japanilaiset eivät yleensä liiemmin joulua vietä. Saimme turisteillakin suhteellisen rauhassa, sillä suurin osa ihmisistä oli töissä - vastaan tuntui tulevan etenkin Odaibassa vain pariskuntia käsi kädessä joulutreffeillään ja junissakin mahtui puolen päivän aikaan jopa istumaan.

Jotta pilvenpiirtäjien ja jokseenkin futurististen maisemien lisäksi saataisiin vähän joulutunelmaakin pintaan, menimme illalla äidin ja ystäväni Eeron kanssa kuuntelemaan japanilaista joulun jumalanpalvelusta Suomi-kirkolle Tokion Nakanoon. Kynttilöin hämärästi valaistu joulukirkko oli tunnelmallinen ja mukava kokemus, ja joululaulujen laulaminen japaniksi hauskaa, etenkin niiden kanjien kohdalla, joita en osannut lukea.

Joulukirkko ennen kynttiläjumalanpalveluksen alkua

Ihan paketeitta en myöskään jäänyt - kummitäti, kummisetä, ystävät, serkku, sisko ja Jason, sekä ihana, entinen anoppini olivat muistaneet minua joululahjoilla, ja lisäksi vaatekaappini ovet ovat täyttynet hyvää vauhtia Suomesta tulleista joulukorteista. On ollut tavattoman ihanaa, kun ihmiset ovat muistaneet minua vaikka olen täällä kaukana. Jokainen postilaatikosta löytynyt kortti on ollut leveän hymyn arvoinen. Suurin osa myös näytti tietävän, mitä täällä kaukomailla kaivataan, ja nyt on sitten kyllä Fazerin tuotteet edustettun tässä taloudessa taatusti vaihdon loppuun asti. ;)

Vuoden joululahjasaldo

Kuten asiaan kuuluu, kävimme illalla ostamassa tavaratalosta myös joulukakun, jollaista olivat hankkimassa sadat muutkin herkkusuut. Joulukakku on ehkä niitä muutamia harvoja asioita, jotka Japanissa jouluun yhdistetään, joten jonot konditoriatiskeille olivat pitkiä. Löysimme yhdeltä leipomolta kuitenkin sattumalta sopivan hintaisen ja oikein herkullisen kakun jonottamatta. Mukana tuli koristeet, kynttilät ja kaikki tarpeelliset tilpehöörit, joten illalla kämpälläni joululaulujen soidessa oli tunnelma taattu.


Äiti ja Ross lähtivät jouluaamuna junailemaan kohti Kagoshimaa ja tapaamaan Junkoa, ja minä taas vietin joulupäivää maassa maan tavalla, eli vaikkei perinteistä suomalaista joulua tänä vuonna tullutkaan, niin japanilaisittain perinteiset joulumenot tuli sentään koettua. ;)

Ei kommentteja: