perjantai 1. tammikuuta 2010

明けおめ!Hyvää Uutta Vuotta Japanista!

Istuessani Tokiota kohti kiitävässä shinkansenissa vuoden 2009 viimeinen auringonlasku värjäsi junan ikkunan takana Fujin lumihuipun punertavaksi. Siinä loppumassa olevaa upeaa vuotta miettiessä ei voinut muuta kuin todeta, että mikäli vuosi 2010 meinaa pistää paremmaksi, on sillä töitä edessä aika lailla.

Fujin rinteet vuoden 2009 viimeisen auringonlaskun jälkeen

Shizuokan vuoristoa auringonlaskussa

Uusi vuosi on Japanissa tärkeä perheen kanssa vietettävä juhla, jolloin ihmiset palaavat kotikonnuilleen vanhempien ja isovanhempien luokse. Osa ihmisistä suuntaa temppeleille kuulemaan vuoden vaihteessa soitettavaa temppelikelloa, rukoilemaan ja nostamaan uuden vuoden ennusteet.

Uutena vuonna syödään yleensä sobanuudeleita, odenia, eli höyryävässä liemessä valmistettuja juureksia ja lihaa, litistetystä riisistä valmistettua mochia sekä mikan-hedelmiä, eli mandariinin tapaisia pieniä satsumia. Ruoka on yksinkertaista, mutta maittavaa - yleensä suuri osa ostetaan valmiina tai puolivalmiina kaupasta, joten ainakin joissain perheissä myös äiti pääsee Uutena vuotena vähän helpommalla, kun ei tarvitse viettää koko iltaa kyökin puolella.

Uuden vuoden sobat. Kyllä maistui.

Kotona ilta kuluu joissakin perheissä perinteisesti myös katsoen televisiosta jokavuotisia musiikki-livelähetyksiä, sekä muuta uuden vuoden telkkariohjelmaa. Omasta puolestani olin kerrankin iloisen yllättynyt televisiotarjonnasta, jota ehdin hieman vilkuilla ennen nukkumaan menoa, sillä tuntikausien suora livemusiikkilähetys tarjoili ison läjän japanilaisten suosikkiartistieni ja -bändieni musiikkia, sekä useita mielenkiintoisia vaihtovuoden aikana löytämiäni, minulle ennalta tuntemattomia musiikkimaailman tähtiä.

Shampanjapullo aukesi vuoden 2010 kunniaksi Omamorissa

Uuden vuoden aattoillan vietin äidin ja Rossin kanssa kantaravintolassani Omamorissa, jossa järjestettiin pienet uuden vuoden valvojaiset. Söimme perinteistä japanilaista uuden vuoden ruokaa, juttelimme paikalla olleen vakiporukan kanssa ja kohotimme maljat kippisten ja kampaiden säestämänä kun kello tuli kaksitoista.

Upeaa uutta vuotta 2010 kaikille blogin lukijoille!
明けましておめでとうございます!今年もよろしくおねがいします!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Oikein hyvää uutta vuotta myös sinne ja nauti viimeisestä kuukaudesta! tv.Paija ja perhe