perjantai 7. maaliskuuta 2008

Lomakerumba

Sain täytettäväkseni lomakekasan. Vaikka päätöstä siitä, että pääsisin lähtemään Japaniin, ei ole vielä tehty, sinne hakevien oppilaiden tulee täyttää lomakkeet valmiiksi, koska muutama koulumme opettaja on menossa vierailulle Joshibiin, ja vie samalla portfoliomme hakemuksineen Japaniin.

Lomakkeiden joukosta löytyy EVTEKin omiin arkistoihin tuleva hakijan esitietolomake, Joshibin yliopiston oma vaihto-opiskeluhakulomake, Learning agreement -sopimuspaperit sekä lappunen, jolla joku sukulaiseni vakuuttaa takaavansa toimeentuloni Japanissa oleskelun ajan, mikäli itse en pysty itsestäni huolehtimaan. Viimeisenä mainittu lappu huvitti minua, sillä itsenäisen suomalaisen nuoren näkökulmasta tuntuu typerältä pyytää aivan toisella puolella Suomea asuvaa äitiään allekirjoittamaan kouluun liittyviä papereita vielä 21-vuotiaana. Ihan kuin olisi palannut ala-asteelle. :D No, kaipa yliopistolla on oltava keino siirtää taloudellinen vastuu jollekin muulle taholle, mikäli ongelmia ilmenee.

Hakulomakkeet ovat varsin yksinkertaisia täyttää, sillä ne ovat kaikki onneksi suomeksi tai englanniksi. Se, mikä tuottaa hieman pään vaivaa, onkin sitten tuo Learning agreement, eli ennalta tehtävä suunnitelma siitä, mitä tulen opiskelemaan Japanissa. Olen löytänyt Joshibin internetsivuilta pdf:n, jossa on ymmärtääkseni lueteltu kaikki tiettyyn opintokokonaisuuteen kuuluvat opintosuoritteet, eli ts. kurssilistan. Minun pitäisi jostain nyt sitten taikoa nimiä Japanissa suoritettaville kursseille, mutta se tuntuu melko mahdottomalta, kun kanjien lukutaitoni nyt on mitä on. En siis ymmärrä koko kurssilistasta lähes tulkoon mitään. Tällaisilla hetkillä tuntuu, että japanintaitoni ovat aivan olemattomat, enkä tule pärjäämään mitenkään paikan päällä. Tuntuu, että edessä oleva vuosi ennen vaihtojaksoa ei tule mitenkään riittämään tarpeelliseen kielen oppimiseen. Opintotoimiston virkailija, joka luonnollisestikaan ei pystynyt minua auttamaan kieliasiassa, osasi kuitenkin neuvoa miten voin asian suhteen edetä. Hän kertoi, että tänä keväänä puoleksi vuodeksi vaihtoon lähtevä tyttö oli listannut hakemukseensa vain oppiaineiden nimiä, joita halusi Japanissa opiskella. Paperi oli lähetetty Japaniin, ja kun ne tulivat sieltä kuitattuina takaisin, oli sikäläinen kv-toimiston ihminen täyttänyt siihen ne kurssit, mitä heidän yliopistossaan oli tarjolla kyseisistä aineista, ja viivannut yli sellaiset, joita tyttö ei voi opiskella vaihtoaikana. Kuulostaa helpolta. Toivon, että se on sitä myös käytännössä.

Olen suunnitellut ottavani tietenkin mahdollisimman paljon sellaisia kursseja, joita 2. ja 3. opiskeluvuoden aikana minulla olisi lukujärjestyksessäni EVTEKissä. Mitä enemmän saisin pakollisia kursseja hyväksiluettua, sitä vähemmän opiskeluni venyisivät yli normaalin neljän vuoden opintoajan. Pakollisia kursseja, joita luulisin löytyvän Joshibin valikoimastakin, ovat ainakin multimediasovellukset, verkkolehdet ja sähköiset mainoskampanjat, mainoselokuvan suunnittelu ja yritysilmeen suunnittelu. Myös maalaus- ja piirustuskurssien sekä muiden normaalien kuvataidekurssien suorittamisessa tuskin tulee olemaan ongelmia.

Ei kommentteja: