maanantai 27. huhtikuuta 2009

Sikalintuihmisflunssaan valmistautuminen Japanin suunnalla

Viimeiset pari päivää on jokaisissa Japanin television uutisissa kerrottu erittäin yksityiskohtaisesti Meksikon sika-influenssasta. Kyseinen tauti vie uutisista varmaankin yli puolet, ja japanilaisille on jo käsittääkseni avattu puhelinlinja, jonne voi soittaa, jos oikein ahdistaa tai haluaa tiedustella ohjeita esimerkiksi ennen Amerikkaan matkustamista. Jotta toimet eivät jäisi pelkästään kauhisteluasteelle, on lentokenttien henkilökunta varustettu hengityssuojilla ja Naritan kentän Meksikon lennoilta tulevat kävelevät lämpökameroiden ohitse, jolloin jokainen, jonka ruumiinlämpötila on koholla, ohjataan terveystarkastukseen. Kansain kansainvälisellä kentällä Osakassa, jonne Meksikosta ei tule suoria lentoja, pyydetään kaikkia flunssaoireita potevia ilmoittautumaan karanteenikeskukseen. Ihan kevyesti ei täällä siis suhtauduta pandemianuhkaan, mikä on sinänsä aivan ymmärrettävää, kun miettii miten ääretön Japanin väentiheys on metropolialueilla.

Meksikolaisten käyttämiä hengityssuojiahan Japanissa on oikeastaan kaikilla omasta takaa jo valmiiksi, koska lähes kaikki käyttävät sellaista, mikäli he ovat flunssaisia tai kärsivät allergiaoireista. Toisin kuin monet luulevat, japanilaiset eivät siis yleensä käytä maskeja ilmansaasteiden vuoksi, vaan nimenomaan ollakseen kohteliaita, etteivät tartuttaisi flunssaansa muihin. Toisaalta, vielä ei kyllä taideta edes tietää millä tavoin sikainfluenssa tarkalleen ottaen leviää, joten se siirtyykö se suoraa ihmisestä toiseen hengitysteitse on vielä hieman avoin kysymys.

Pelihallissakin on kohteliasta pitää hengityssuojaa, jos on nuhainen. Tällä kuvalla ei ole mitään tekemistä minkään pandemian kanssa.


Mutta toisaan, jos jossain vaiheessa tarvii hankkia maski, niin täällä niitä löytyy jokaisesta pikku kioskistakin, apteekeista, tavallisista ruokakaupoista, conbineista ja oikeastaan melkein mistä tahansa sekatavaraliikkeestä, jopa 100 yenin kaupasta. Luulisi, etteivät siis ihan heti loppuisi kesken. :P Toivotaan kuitenkin, että koko influenssa jättäää saapumatta tälle saarelle tai ylipäätään minnekään muuallekaan.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yleensä siis nuo hengityssuojat ei johdu flunssasta. Vaan siitä että japanilaisella väestöllä on perinnöllinen alttius heinänuhaan.

Elikkäs allegiaa lähinnä. Tarkoituksena ei ole suojata kanssaihmisiä, vaan suodatella siitepölyjä. Toki flussasetkin niitä käyttää, mutta ovat selvä vähemmistö.

Rahien kirjoitti...

hah, täällä tänään haastateltiin jotaan viisasta miestä huomenta suomessa. ei tänne mitään tule. ja ollaan niin syrjässäkin. katotaan kuulemma sitten tarviiko huolestua, jos naapurimaassa puhkeaa epidemia.

Acjama kirjoitti...

Pelko leviää Japanissa paljon nopeammin kuin itse vaiva, etenkin jos sitä toitotellaan televisiossa jatkuvasti. Varotoimet ovat aina hyvät.

Naranotatu-san, kyllä sitä maskia pidetään pääasiassa tartuntojen levittämisen estämiseksi. Tänään yksi flunssainen ilman maskia ruuhkajunassa, huomenna sata. Maskeja näkyy ympäri vuoden, päinvastoin kuin siitepölyä. Lisäksi maskien pakkauksissa kuvataan kuinka hyvin ne pitävät pöpöt sisäpuolella.

Anonyymi kirjoitti...

Jahah.

No, ainakin nuo työtoverit kovasti sanoivat että suurin osa käyttää siitepölyn takia. Ja että vähemmän käyttöä olisi ihan pöpöjen vuoksi. Itse kun heille mainitsin että flunssan takia olisi nuo maskit naamalla. Ehkä tostakin on tehty joskus joku kyselytutkimus?! :)

Saattaahan olla että tavallinen tallaaja ei suuremmin tee eroa nuhaisuuksien syystä. Heinänuhaa vai tavallista nuhaa. Huomaavaista se kuitenkin on... oli rään tuotannon syy mikä tahansa.

Anonyymi kirjoitti...

Niin Liisa. Nyt vaan opettelet pitämään sitä maskia naamalla!
Kyllä se varmaan auttaa pitämään niitä pöpöjä ulkopuolellakin...

terveisin äiti

Riisa kirjoitti...

Naranotatu ja Acjama,
omien kokemusten kautta puhun, tilastoista en niinkään tiedä. Jokainen japanilainen maskin käyttäjä yhtä lukuunottamatta, jonka olen tavannut (ja heitä on aika paljon, mutta ei luonnollisestikaan niin paljon, että siitä voisi vetää johtopäätöksiä), on käyttänyt maskia flunssan ehkäisyys. Voisi jotenkin kuvitella, että koulumaailmassa flunssia olisi enemmän kuin yrityksissä, joten luultavasti erilaiset elinympäristötkin vaikuttvat aikapaljon tapoihin tässä suhteessa, ja monessa muussa, kuten, Tatu, siinä ikäkysymyksessä. ^_^

Riisa kirjoitti...

Rahien, Suomessa on tunnuttu suhtautuvan noin kaikkiin aikaisempiinkin uhkiin. Tai no, yleiset tahtot tuntuvat suhtautuvan noin, mutta sitten on tietenkin nämä poikkeukset, kuten tuo nimimerkillä "äiti" tuolla alhaalla kirjoitteleva... XP

Äiti, pidän maskia naamalla kyllä - sitten jos se on aiheellista.

Acjama kirjoitti...

Itse käytin maskia useamman kerran lämmittämään hengitysilmaa kiipeillessäni Yatsugatakella viime talvena. Kerran kysyttiin että ihanko olen flunssaisena lähdössä vuorille? (^-^)

Acjama kirjoitti...

Niin juu, Riisa-san! Jos löydät maskin joka ei huurusta noita sun rillejäsi niin kerro, olisin kiinnostunut.

Riisa kirjoitti...

Joo, Acjama, katotaan jos löydän. ;) Ois varmaan ihan mukava juttu kylmemmillä keleillä..