lauantai 2. tammikuuta 2010

Reilireissu 12: Vehreän futuristinen Fukuoka

Jos elokuiset illat Fukuokassa kuluivatkin vähemmän turistimaisissa merkeissä rentoutuen leffan, hyvän ruoan ja päämäärättömien kävelyretkien parissa, niin päiväsaikaan sentään piti käydä hieman kiertelemässä myös kaupungin nähtävyyksiä - tosin rennossa tahdissa silloinkin.

ACROS Fukuoka -kulttuurikeskuksen portaikkomainen terassipuutarha näköalatasanteineen Naka-joen varrella

Fukuoka on varsin vehreä ja luonnonläheinen suurkaupunki - se on täynnä ihastuttavia puistoja ja Naka-, Mikasa- ja Hii -joet virtaavat kaikkine haaroineen kaupungin keskustan läpi. Koska takana oli jo muutama viikko nähtävyyksien kiertelyä, päätin panostaa Fukuokassa vähän erilaisiin turistikohteisiin kuin aiemmin. Jätin temppelit ja pyhätöt suosiolla vähemmälle ja kiertelin leppoisalla tahdilla Fukuokan lukuisissa puistoissa ja puutarhoissa.

Ohorin puisto lampineen

Ensimmäiseksi suuntasin Ohorin puistoon, joka on paikallisten suosiossa etenkin suurta lampea kiertävän reilun parin kilometrin mittaisen juoksuratansa ansiosta. Ohorin puist olikin täynnä liikuntaintoisia japanilaisia, jotka nauttivat puiston kaupungin keskellä sijaitsevan suuren vehreän keitaan tarjoamasta rauhasta lenkkeillen tai pyöräillen. Koska aurinko porotti siihen tahtiin, että skandinaavinen hipiä alkoi aika äkkiä toivoa taivaalle hieman pilviä, vietin osan päivästä piirrellen Ohorin lammen rannalla puiden varjossa.


Heti Ohorin puiston vieressä on Maizurun puisto, josta löytyvät Fukuokan linnan rauniot. 1600-luvun alussa rakennetusta linnasta on tällä hetkellä jäljellä pätkä linnan muuria, pari porttia sekä yksi varsinainen linnarakennus. Kun 1800-luvulla Meiji-restauraation aikaan feudaali-järjestelmä lakkautettiin ja korvattiin prefektuurisysteemillä, myös feudaaliloordin linna hylättiin, jolloin osa sen rakennuksista siirrettiin muualle tai tuhottiin. Maizurun linnapuisto on varsin upea käyntikohde ilmeisesti etenkin keväällä, kun raunioiden ympärillä kasvavat lukuisat kirsikka- ja luumupuut ovat kukassa.


Fukuoka on merenrantakaupunki, joten sieltä löytyy myös upea uimaranta. Momochi Seaside -puisto oli yksi suosikeistani Fukuokan puistojen joukossa, sillä kuumana kesäpäivänä oli ihana päästä huljuttelemaan jalkoja virkistävässä rantavedessä ja kävelemään pitkällä hiekkarannalla. Välillä paahtavaa aurinkoa voi paeta Momochin hiekkarantoja vierustavan kapea, vihreän puistoalueen katveeseen. Rannan tuntumassa korkeuksiin kohoavat modernit rakennukset luovat Momochin rantapuistolle hieman futuristisen fiiliksen.


Mikäli kaipaa vielä futuristisempaa meininkiä, voi poiketa Momochissa sijaitsevalle Robosquarelle, jossa on näytteillä japanilaista robottiteknologiaa. Robosquare ei ole mikään iso paikka, mutta ihan hauska käyntikohde, jos sattuu pyörimään lähistöllä.

Robotit tanssii. Taitavampia kuin minä, vaikka pari kaatuikin kesken esityksen. :D

Osaa roboteista voi hipelöidä ihan omin kätösin, lapsille on tarjolla työpajoja ja muutaman kerran päivässä pienellä lavalla esitellään robotteja toiminnassa. Satuin paikalle sopivasti hassun robottitanssiesityksen aikaan. Kyseessä oli tosin ehkä hieman vanha robottimalli, joka näkyi muun muassa siinä, että vaikka robotit olikin ohjelmoitu suorittamaan hauska tanssiesitys, osa niistä kattui kesken liikkeiden. Ihmisavustajat nostivat könynneet robotit pystöön ja esitys saattoi jatkua. X)

Mana burgersissa oli rento meininki, mukava henkilökunta - sekä tietenkin ehdottoman herkullinen ruokatarjonta.

Aiemmin kirjoitin Fukuokan yatai-kojujen raamentarjonnasta, mutta haluan esitellä tähän loppuun myös erään täysin toisen laidan edustjan kaupungin ravintolatarjonnassa. Satuin löytämään puistokierrosteni välissä nimittäin 100% vegeruokaa tarjoilevan Mana Burgers -ravintolan, jossa tarjolla on täysin vegaanisia tai laktovegetaristeille sopivia hampurilaisaterioita. Mikä parasta, ruoka on paitsi terveellistä, myös aivan tajuttoman hyvää. Pienen ravintolan keittiössä käsin valmistetut hampurilaiskastikkeet ja salsat kruunasivat muhkean kasvispurilaisen. Jälkiruoaksi saattoi tilata vaikkapa soijamaidosta valmistettua jäätelöä tai luomu-keksejä, sekä luomukahvia tai -teetä. Harmi, että kyseinen ravintola ei sijaitse omilla kotikulmillani. :|

4 kommenttia:

ByouLuciferBenjamin kirjoitti...

Että siellä on ihana sää *_* Mäki haluuuuuuun 8<

Riisa kirjoitti...

Ihan vain selventääkseni, Fukuokassa olin siis kesän reilireissullani. ;) Ja oikeastaan siellä oli ehkä vähän liian kuuma silloin.

Mut kyllä täällä Tokiossakin saa vedellä talvitakin tällä hetkellä niskaan. Ootappa ku saan laitettua viime viikon lumipyrykuvat Kyoton ja Takayaman reissulta nettiin. XD

Anonyymi kirjoitti...

Todella kauniin tuntuinen kaupunki tuo Fukuoka. Hyvä jos olen siitä aiemmin kuullutkaan, mutta näiden matkaraporttien jälkeen se nousi yhdeksi niistä kohteista, joissa tahdon ehdottomasti vierailla, kun Japaniin jonain päivänä pääsen. Liekö tuo meri sitten syynä tähän. :)

Riisa kirjoitti...

:) Vilma, kiva kuulla että postaukset inspiroi. Fukuoka oli kyllä kiva kaupunki, ei liian turistiloukko, mikä oli mun mieleen, mut silti mukavasti nähtävää. Ja btw, Fukuokasta pääsee hetkessä laivalla Koreaan.

Fukuokassa vois hyvin kuvitella vaikka opiskelevansa ja asuvansa, vaikka toki Tokion jälkeen kaikki maaiman paikat tuntuukin aika pieniltä. ;)