perjantai 26. syyskuuta 2008

En tarvitsekaan rokotuksia Japaniin!?

Soitin tänään Vantaan terveyspalveluiden tartuntatautiosaston erikoisterveydenhoitajan puhelinvastaanotolle, missä neuvotaan mm. matkailijoita rokotuksiin liittyvissä asioissa. Oli mukava puhua pätevän oloisen ja asioista perillä olevan ihmisen kanssa sen sijaan, että kääntyy kouluterveyden hoitajan puoleen, joka kuitenkaan ei ole näiden asioiden spesialisti.

Kävi ilmi, että A- ja B-hepatiittirokotteelle on Japanissa tarvetta yhtä paljon kuin Suomessa, eli riski saada se Japanissa on aivan yhtä pieni kuin täällä kotonakin - siis lähes olematon. Ainoa syy, miksi se pitäisi Japaniin lähtiessä ottaa, on jos harrastat vieraiden kanssa seksiä, otat lävistyksiä tai tatuointeja, tai käytät huumeita.. Japanissa lääkäri- ja sairaalapalvelut etenkin sellaisessa kaupungissa kuin Tokio, ovat kuulemma niin korkealuokkaisia, ettei hoitotoimenpiteistä ole mitään vaaraa saada hepatiitti, edes hammashoidossa, josta Rokote.fi:ssäkin peloteltiin.

Tässä kohdassa täytyykin kyllä antaa pienet risut sekä Rokote.fi- että Kansanterveyslaitoksen rokotesivustoille, sillä maakohtaisissa tiedoissa toki lukee Japaninkin kohdalla, että rokotteet tulee ottaa "riskinarvion perusteella", mutta kun luet riskitekijöistä, luet kyseisen taudin yleismaailmallisista riskitekijöistä, et siitä, millaiset riskit nimeonomaan siinä kyseisessä maassa on saada tauti.

Myöskään aivokuumerokotus ei kuulemma ole tarpeellinen, vaikka kävisi lyhyillä vaelluksilla tai oleskelisi myös maaseudulla. Kuulemma Japanissa tautia esiintyy erittäin vähän, ja vaikka se nimeltään onkin Japanin aivotulehdus, sitä esiintyy muissa Aasian maissa paljon enemmän kuin Japanissa.

Kysyinkin hoitajalta vielä lopuksi varmistukseksi, onko hän siis sitä mieltä, että minun ei kannattaisi ottaa kyseisiä rokotteita, ja hän vastasi, että mikäli olen matkustamassa nimenomaan vain Japaniin, A- ja B-hepatiittia ei tarvitse ottaa. Tietenkään siitä ei ole mitään haittaa, koska se on elinikäinen rokote, mutta tarvetta sille ei Japanissa ole. Lisäksi hän ei suosittele aivokuumerokotetta, sillä siinä sivuvaikutukset ja reaktiot rokotteelle voivat olla hyvin voimakkaita, ja kyseisen rokotteen kohdalla tulee tarvetta harkita erittäin tarkasti, sillä joillekin herkille ihmisille se ei kertakaikkiaan sovi. Toisinsanoen rokotuksesta saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä Japanin tapauksessa. Hän kehotti kuitenkin ottamaan vaihtokoulusta selvää, vaaditaanko Japanissa pidempään opiskelevilta jokin rokote. Tavalliselle matkailijoille mitään määräyksiä ei ole, mutta kannattaa tarkistaa, onko koululla tai valtiolla jotain määräyksiä opiskelijoiden suhteen.

Tällä hetkellä siis näyttää siltä, että minun ei tarvitsekaan ottaa mitään rokotuksia, jollei koulu jostain syystä niin määrää! Ja kun enemmän ajattelee, niin eihän Japani kyllä mikään tautipesäke ole varmasti kenenkään mielikuvissa. Huomautan kuitenkin, että jokaisen kannattaa tietenkin itse ottaa yhteyttä oman terveyskeskuksensa tartuntatautien osastolle, ja kysellä ohjeita omaan tapaukseen liittyen, sillä riskinarvio on kuitenkin aina henkilö- ja tapauskohtainen, ja jokainen meistä yksilö.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

ISO kiitos tästä kirjoituksesta.
Olen myös ollut uskossa, ettei rokotuksia tarvita.
Nyt, kun on alle kuukausi lähtöön, minua peloteltiin tartuntatautiriskillä, joten soittelin yksityisille terveysasemille (lauantai kun on). Siellä vähemmän pätevän oloiset tyypit luettelivat kaikki mahdolliset rokotteet hepatiitista keltakuumeeseen(!). Onkohan taas niin, että kaikki Möröt asuvat "ulkomailla", mutta Suomihan se on täysin turvallinen maa.

Riisa kirjoitti...

Hienoa nähdä, että näistä vanhempiakin kirjoituksia vielä joku lukee. :) Itse en tosiaan loppujen lopuksi ottanut mitään rokotetta, ja vain muutamat ystävät ovat ottaneet japanin aivokuume -rokotteen. Sivuvaikutukset ovat kestäneet muutamasta päivästä noin viikon kuumeeseen ja lihaskipuihin, mutta menneet sitten ohi myöhemmin.

En käynyt Japanissa kertaakaan lääkärissä, koska en tullut kertaakana kunnolla sairaaksi. Kerran, pari minulla oli hiukkasen normaalia flunssakuumetta, ja sekin meni ohi päivän levolla.

Mutta korostan edelleen, että vaikka mitään syytä rokotusrumbaan ei Japaniin lähtijällä välttämättä ole, tulee omat matkailutottumukset, suunnitelmat ja perusterveydentila tai krooniset sairaudet ottaa tietenkin huomioon rokotuspäätöksiä tehtäessä.

Hauskaa matkaa sinulle, Maija! :)