Kävelin tällä viikolla kohti Design-rakennuksen 4. kerroksen vessoja, kun koin järkyttävän herätyksen tuijottaessani naisten wc:n oven kanjimerkkejä. Olen ollut Japanissa kohta kaksi kuukautta, ja olen koko tämän ajan käyttänyt Design birun (rakennuksen) henkilökunnan vessaa! Onneksi en joutunut kokemaan sen suurempia nolouden huipentumia, sillä en koskaan törmännyt kehenkään kyseisessä vessassa. Ihmettelin pitkään, miten kukaan rakennuksen sadoista opiskelijoista ei koskaan satu vessaan samaa aikaa kanssani - ei sillä että olisin tällaisia kohtaamisia mitenkään kaivannut. :P Selvisipä sekin, kun huomasin, että he käyttävät hieman sivummalla olevaa, suurempaa opiskelijoiden wc-tilaa.
Nyt kun vessa-aiheeseen kerran päästiin, voisinkin hieman valoittaa täkäläistä toilettikulttuuria, jossa on paljon huvittavia ja suomalaisittain eksoottisia puolia. Koetan pysyä hyvän maun rajoissa, mutta pahoittelen, mikäli ylitän jonkun lukijan kynnyksen tässä suhteessa. ;)
Japanissa on pääasiassa kahden sorttisia vessoja, japanilaisia ja länsimaisia. Japanilainen perinteinen wc on lattiassa syvennyksenä oleva, avoin, posliininen, pitkän mallinen kaukalo. Japanilaistyylisiä vessoja löytyy useimmiten esimerkiksi puistoista tai muista yleisistä tiloista. Länsimaista wc-istuinta täällä edustavat normaalit vessanpöntöt, sekä japanilaiset teknopöntöt, joissa on erilaisia elektronisia toimintoja, kuten pytyn renkaan lämmitys ja erilaisia suihkuja. Teknopönttöjä löytyy paitsi kodeista (mm. omastani), myös useista hotelleista ja esimerkiksi joistakin ostoskeskuksista. Useissa yleisissä tiloissa vessoista löytyy useampi japanilaistyylinen wc, sekä yksi tai pari länsimaista vessaa.
Pidin japanilaistyylistä vessaa pitkään rasittavana vaihtoehtona. Jos on koskaan ollut partiossa tai muuten vain joutunut käymään metsässä vessassa puskan takana, niin tietää, että eihän se kyykkiminen nyt kovin helppoa ole. Täkäläisessä koulussani lähes kaikki vessat ovat kuitenkin näitä lattiassa olevia japanilaisia malleja, joten minun on pitänyt vain tyytyä siihen, mitä on tarjolla. Ja herätyshän se on tullut koettua tässäkin suhteessa - olen näemmä vain käyttänyt vessaa väärin! Jos olette koskaan katsoneet vaikkapa jotain animesarjaa, tiedätte, miten japanilaiset istuvat kyykyssä - heillä on koko jalkapohja maassa, ja he kyykkivät takakenossa, kun taas suomalaiset ovat etukenossa, pääosin jalan etuosan ja varpaiden varassa, kantapäät ilmassa. Pitäisihän sen olla ilmiselvää, että japanilainen vessaedellyttää tietenkin japanilaistyylistä kyykkyasentoa! Tämän havainnon tehtyäni japanilaiset vessat tuntuvat aivan yhtä helpoilta tapauksilta kuin länsimaisetkin pytyt. X)
Se, mistä erityisesti pidän etenkin japanilaisten kotien vessanpytyissä on niiden ekotehokas, pöntön yläosasta löytyvä käsienpesuhana ja pieni allas. Kun vessa vedetään, hanasta alkaa valua puhdasta vettä, jossa voi pestä kädet. Käsienpesuvesi valuu suoraa pöntön vesisäiliöön, jolloin seuraavalla vessanvetokerralla käsienpesuvesi puhdistaa pöntön. Toinen ekologisesti järkevä asia on se, että yleisissä vessoissa ei ole käsipapereita, ja hyvin harvoista löytyy käsien kuivain. Jokainen kantaa sen sijaan mukanaan omaa pikkupyyhettään, johon kuivataan käsiä, ja joskus myös otsalle kohonneita hikipisaroita. Yleensä käsipyyhe ja hikipyyhe taitavat kuitenkin olla erikseen. Hätääntyneille matkailijoille kerrottakoon, että ainakin Naritan lentokentän vessoissa on käsien kuivaimet, joten ihan välttämätöntä oman pyyhkeen raijaaminen ulkomailta saakka Japaniin ei ole. Oman minipyyhkeen ehtii ostaa sitten vaikkapa jostain juna-asemien yhteydessä olevista tekstiili-, kodintarvike-, tai vaatekaupasta. Jos haluaa oikein pihistellä, voi suunnata hyakuen-shoppiin.
Huvittavin asia, mikä joissain yleisissä vessoissa, myös mm. omassa koulussani, on tullut vastaan, on wc-kopin seinästä löytyvä nappi, jota painamalla saa aikaan nolot äänet peittävän vessanvetoäänen. Hullunkurista tästä tekee se, että ainakin jokainen niistä äänistä, jotka minä olen kuullut, on niin selkeitä nauhotteita, ettei yksikään korvapari kyllä mitenkään voi erehtyä luulemaan sitä luonnolliseksi vessanvetoääneksi. Niinpä painamalla tätä nolous-nappia, ihmiset ennemminkin mielestäni ilmoittavat kanssaihmisilleen, että tässä kopissa on kuulkaas nyt vatsa sekaisin, kuin saisivat mielenrauhan. Uskokaa tai älkää, mutta siitäkin huolimatta joku sitä nappia joka päivä kuitenkin käyttää?!
En ole nähnyt missään vessoissa täällä päin piirustustöhryjä tai luvattomien tarrojen liimailuja, toisin kuin Suomessa, jossa yleiset vessat tuntuvat olevan yleisesti hyväksytty seinäkirjoittelufoorumi. Luvattomien kirjoitusten sijaan koulun vessan kopissa voi onneksi ajan kulukseen lukea koulun leimalla varustettuja kerhoilmoituksia, joissa erilaiset kerhot, kuten tenniskerho, cheer dance club, lentopallokerho ja lasten taidekerho mainostavat toimintaansa ja rekryävät uusia jäseniä. Kerhot ovat siis osa koulun jälkeen tapahtuvaa harrastustoimintaa, joka on pääasiassa opiskelijalähtöistä, eli varsinaisia vetäjiä tai opettajia niissä ei useinkaan ole.
Viimeisenä, muttei vähäisempänä, haluan varoittaa teitä myös teknopyttyjen suihkutoiminnoista. Vaikka ne voivatkin olla ihan käteviä, kehotan olemaan varuillaan. XP Lämpötilan ja tehon säädön alentamisen lisäksi kannattaa myös muistaa istua pöntöllä kunnolla, sillä muuten voi olla vuorossa lattian luuttuaminen. Parasta olisi myös paikallistaa suihkun lopetus-nappula ennen varsinaista uhkarohkeaa suihkunappulan painallusta. ;) Jotkut ulkomaalaiset olettavat, että samoista nappuloista myös vedetään vessa, mutta en ole koskaan törmännyt tällaiseen vessaan. Jokaisessa käyttämässäni vessassa on ollut mekaaninen, pöntön sivulta löytyvä vetokahva, joten pelottavat elektroniset nappulat teknopöntön sivussa voi jättää huoletta ihan rauhaan, mikäli pelkää odottamattomia vaatteiden kastumisia tai muuten epämiellyttäviä kokemuksia. ;P
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
7 kommenttia:
Olipa hauska ja seikkaperäinen kuvaus japanilaisista vessoista :D Ihan meinas ääneen naurattaa kun sielunsa silmillä näki sun tekevän vessa-analyysiä :)
Jään odottelemaan kuvia ;)
terveisin äiti
japanilaistyylistä kyykkyasentoa XD
tämmöisistä tapakulttuurin eroista on kiva lukea :)
***Off Topic***
Osaat jonkin verran Japania ja alkoi kiinostaa miten / missä olet sitä opiskellut. Onko jotain tasoja saavutettu vai miten on? Itse olen käynyt kansalaisopiston kurssilla ja pääsääntöisesti itse opiskellut. Tosin se vaatii älytöntä itsekuria jotta tulisi opiskeltua edes jonkin verran säännöllisesti. Japanissa on se hyvä puoli, että kaikkialla on Japania. Tekstiä ja puhetta tulee joka päivä aimo annos.
Suomssa tämä Japani buumi on noussut muutamassa vuodessa valtavasti, saa nähdä kuinka vahvaksi se meinaa jäädä. Oletko itse innostunut Japanista tämän buumin myötä?
Nimeni muuten luetaan juki-san vaikka se oikeasti on yuki. Koska j suomessa ja y japanissa lausutaan lähes samalla tavalla. Lempinimeni siis toimi suoraan Japaniksi, vaikkakin se on Japanissa naisten nimi (niin on tosi moni Suomalaisen miehen nimikin). 雪 on lumi kuten sanoit, niin mielestäni se sopii tänne pitkän talven maahan hyvin.
T: 雪san
Joo, kokemuksia on niistä yllättävistä suihkuista... "Ai, eiks tää ollukaan vessanveto!" lol Onneks se jäi yhteen kertaan, eikä pahempia vahinkoja sattunu. Niiden "otohimejen" eli vetoäänten hyötö on muuten siinä, että nolojen äänien peittämiseksi ei joka kerta vedettäisi vessaa, mikä kuluttaisi älyttömästi vettä. Japanilaisten nolouskulttuurissa myös mikä tahansa vessaääni, se ihan normaalikin, voidaan kokea noloksi. Mutta olen kyllä samaa mieltä, että typerämmältä se tekoääni kuulostaa.
Täällä Venäjälläkin on julkisissa vessoissa välillä törmännyt kyykkävessoihin!
LOL viime reissulla satuin aktivoimaan huuhtelusuihkun, ja länkkärinä oletin että se vähän aikaa toimii ja lakkaa. Tuli sitten istuskeltua vähän pitempään ennenkuin hoksasi että sen pitää itse lopettaa.
Pariisissa oli kanssa kyykkyvessoja, lieneekö perintöä välimeren eteläpuolisista ex-siirtomaista...
Äiti, luulen, että jätän nämä vessakuvat nyt kuitenkin väliin, vaikka tiedänkin, että tarkoitit vain niitä nappuloita. :P
Chellin, kiitos kommentista. Koetan jatkaa samalla linjalla. ;)
@Jukka/Juki-san, olen opiskellut peruskurssin verran aikoinaan lukiossa, ja paljon itsekseni Japanese for Busy People -kirjasarjan avulla, sekä parin vuoden ajan ennen vaihtoon lähtöä ammattikorkeakoulussani Metropoliassa. Mitään tasotestejä en ole ottanut, enkä tuskin näillä taidoilla ihan heti otakaan. Tulen ihan hyvin toimeen japaniksi tavallisissa arkitilanteissa, mutta esimerkiksi koulussa raporttien kirjoittamiseen menee aivan julmetun kauan aikaa.. Selkeästi jokapäiväinen japanin käyttö on kuitenkin kartuttanut taitoja jo tässä parin kuukauden aikana. Etenkin uskallus puhua on muuttunut huimasti positiivisempaan suuntaan. Mitä tulee kiinnostukseeni Japania kohtaan, se sai alkunsa varmaankin aivan ensimmäiseksi ala-asteella rakastamistani japanilaisista animaatioista (joita en tuolloin japanilaisiksi tiennyt), hieman myöhemmin katsoin pikkuveljen kanssa Pokemonia innoissani, ja yläasteaikoina siskoni japanin opiskelut yliopistossa alkoivat kiinnostaa minuakin. 2004 sain kunnon pistoksen ollessani nuorisovaihdossa Kansain alueella.
Pienivihreä, juu, vettä menisi varmaan hirveästi jos jokainen napin painalluksen sijaan vetäisi vessan oikeasti. Tällä viikolla onnistuin itsekin "painamaan" kyseistä nappia vahingossa, koska kyseisessä vessassa oli jonkinlainen super high-tech -nappi, jota ei tarvinut koskea - pelkkä käden huitaisu kytkimen edessä riitti. :P
Anonyymi, hui, minä en ole törmännyt loputtomaan suihkuun vielä. Tosin, en ole kyllä turhan montaa kokeillutkaan. ;P
Tässä vastaa random kanssalukija, sopivasti pari vuotta jäljessä. Sen verran haluan mainita että Yuki on Japanissa myös poikien nimenä käytetty... Ja on vähän tökeröä laittaa oman nimensä perään noita -san/-kun ym. liitteitä; ne laitetaan vasta kun joku puhuttelee sinua tai puhuu sinusta. :D Et kai Suomessakaan sano nimeksesi "Jukka-herra"?
Ja sitten vielä sivunootti, että Suomessa on yhtä monta nais- ja mies-Jukia ja nimi on harvinainen. Yuki-nimisiä täältä löytyy jo pari kymmentä enemmän, mutta he ovat enimmäkseen naisia.
Ja ainakin blogin kirjoittaja varmaan kyllä tietää miten japanilainen y ja suomalainen j äännetään. :'D
Lähetä kommentti