sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Kamakuran lumous

Olin kuvitellut, että Kamakura olisi vähän niinkuin Kyoto - jossain sitä jopa mainostetaan Tokion Kyotona. Odotin siis saapuvani temppeleiden ja pyhättöjen värittämään kaupunkimiljööseen, mutta vastassani olivatkin pienen merenrantakaupungin kupeessa sijaitsevat upeat, metsäiset kukkulat, joiden siimeksessä kasvoi temppeleitä kuin sieniä sateella.


Leena, Jason ja minä olimme suunnitelleet, että aloittaisimme kierroksemme Kita-Kamakuran asemalta, kiertäisimme matkan varrella olevat temppelit ja päättäisimme reissumme Kamakuran asemalle, josta mahdollisesti vielä jatkaisimme Enoshiman saaren kautta takaisin Sagami-Oonoon. Luonnollisestikaan emme olettaneet, että kun kartassa näkyy yksi temppeli, sen pihapiirissä olisi kymmeniä pienempiä temppeleitä, puutarhoja ja kaiken päälle vielä näköalapaikkoja satojen kukkuloille nousevien portaiden päässä. Niinpä ehdimmekin tosiasiassa käymään vain kahdella temppelialueella, eli Kita-Kamakuran aseman välittömässä läheisyydessä olevalla Engakujin temppelillä ja Kenchoji-temppelillä.


Engakujin temppelin alueella oli lukuisia upeita pieniä temppeleitä, japanilaisia zen-puutarhoja, lampia ja aiemmin festifaaleilla kuvaamiani vauvaikäisiä palkintokilpikonnia onnellisemman näköinen kilpparipariskunta. Olin ottanut yliopistolta lainaan oman perusobjektiivini lisäksi 75-300 millisen zoomiobjektiivin, jolla kelpasi kuvailla kaukana kivillä rötköttäviä konnia. Engakujin sisäänkäynnin läheltä johtivat myös portaat ylös kansallisaarteeksi nimetylle temppelikellolle, jota sitäkin piti tietenkin kiivetä katsomaan.


Puutarhoissa kukkivat sadekauden kunniaksi upeat hortensiat, eli ajisai-kukat. Kukkien värit vaihtelivat valkoisen, sinisen, vaaleanpunaisen ja violetin välillä ja niitä tuntui kasvavan yhtäkkiä joka puolella. Kukattomiin kasveihin ei kiinnitä liiemmin huomiota, joten mietinkin, mitähän kaikkia kasveja pelkästään tässä lähiympäristössä vielä ehtii nähdä täydessä kukassa japanilaisten rakastamien, kansalliskukiksikin tituleerattujen kirskikoiden ja hortensioiden lisäksi.

Muutaman tunnin temppelialueen kiertelyn jälkeen tajusimme, että emme mitenkään ehtisi nähdä lähellekään kaikkia Kamakuran temppelialueista - niitä nimittäin on tuhottomasti, ja jos jokaisen pihapiiri olisi edes kolmasosa Engakujin alueesta, saisi Kamakuraan tehdä varmaan kolme tai neljä reissua. Tosin meillä hidasteena olivat kamerat, joita käytämme aika ahkeraan - kamerattomalla ei ehkä mene joka temppelin kulman ja kukkaistutuksen kohdalla montaa minuuttia. ;)


Näkemisenarvoisia kohteita olisi ollut Kamakurassa vaikka kuinka, mutta koska aika oli rajattu, päädyimme suuntaamaan kulkumme turistikartan ilmaisemaa "scenic view"-, eli näköalapistettä kohti. Kyseinen piste sijaitsi Kamakuran metsäisten pohjoiskukkuloiden siimeksessä, jonne pääsi upeaa, pääosin porrastettua polkua pitkin Kenchojin temppelin alueelta. Jälkeenpäin itseäni Googlen avulla sivistettyäni sain tietää, että tuollekin temppelille olis ollut sisäänpääsy maksu, mutta me kylläkin lompsimme sisään ihan ilmaiseksi - eipä siellä portilla näkynyt ketään rahastajaa ja iltakin oli jo aika pitkällä - ties vaikka varsinainen temppeli oli jo suljettu, sillä paikassa oli hyvin vähän turisteja. X)


Portaita näköalapaikalle oli sadoittain, ja juuri kun luuli, että tässä tämä nyt oli, niin huomasimme kyltin, joka osoitti, että ハイキングコース (haikingukoosu, vaellusreitti) jatkui vieläkin ylöspäin. Näköalatasannetta vartioivat pelottavat apinanaamaiset kivisoturit, joita en olisi välttämättä halunnut jäädä katselemaan illan pimennyttyä. Ilta-auringossa ne olivat vielä suhteellisen harmittomia. Kukkuloilta oli tavattoman upeat näkymät Kamakuran kaupunkiin, aina Tyynelle valtamerelle saakka. Vastakkaisessa suunnassa aukeni usvainen kaupunkinäkymä korkeine rakennuksineen ja mastoineen.


Illan päätteeksi kävimme syömässä Kamakuran aseman läheisyydessä perinteistä japanilaista ruokaa tarjoilevassa ravintolassa, jossa onnistuin tilaamaan laajasta listasta tietenkin juuri niitä silmäkaloja, joita sanoin aiemmin vältteleväni viimeiseen asti. Tiesin kyllä tilanneeni kalatäytteisen paistetun onigirin, mutta jostain syystä menun kuvassa ei näkynyt vilaustakaan minkäänlaisista kaloista - saati niiden silmistä. Onneksi silmäkalat ovat niin pieniä, että tajusin syöväni niitä vasta siinä vaiheessa kun menossa oli toiseksiviimeinen haukkaus riisipallerosta. No, en voi väittää että kalat olisivat lopujen lopuksi olleet pahanmakuisia, ja niinpä viimeinenkin suupala tuli syödyksi ongelmitta. Hieman ne silmät kuitenkin ahdistavat edelleen.. X)

Kamakura on jo pelkästään kahden näkemäni temppelialueen perusteella mielestäni paikka, jossa jokaisen Tokiossa käyvän pitäisi vierailla. Sinne voi tehdä helposti päivämatkan Tokiosta käsin, mutta halutessaan siellä voi kyllä viipyä useammankin päivän, sillä näkemistä tosiaan riittää. Itse aion viedä jokaisen Japanin vieraani Kamakuraan ja näin kätevästi onnistua näkemään ne kaikki loputkin temppelit, jotka nyt ensimmäisellä kerralla jäivät näkemättä. ;)

6 kommenttia:

Acjama kirjoitti...

Siis uudestaan, varman päälle korjattuna:

Kamakura-vapaalippu (tai siis 鎌倉フリー切符 ja google reagoi) maksaa vaihtelevasti (Yamanote-linjan sisältä ostettuna 2000 jeniä). Se sisältää menopaluun Kamakuraan ja (ainakin) Kamakuran alueella vapaan reissaamisen JR-, Enoshima- ja Shounan Monorail -linjoilla kahden päivän ajan.

"Furii" ja "kippu" ovat muussakin reissaamisessa aika taikasanoja, googlettamisen arvoisia.

Riisa kirjoitti...

Juu, me käytettiinkin viime viikonloppuna Hakone Furii kippua, joka tuli edullisemmaksi kuin kaiken maailman laivojen ja köysiratojen yksittäiset liput, vaikka reissattiin vain yhtenä päivänä (lippu oli kahdelle päivälle). Ja ravintolastakin sai alennusta (no okei, 5%, mut silti).

Tuolloin aiemmin ei oltu huomattu, että Kamakuraankin olisi ollut vastaava lippu, mutta toisaalta se ei olisi meidän kohdalla ollut kannattava ostos, kun Sagami-Oonosta Kamakuraan on niin lyhyt matka (eestaas 980 yeniä), ja yhtenä päivänä oltiin vain liikkeellä. Lisäksi Kamakurassa kävelee helposti pohjoisasemalta varsinaiselle Kamakuran asemalle, joten eipä me siellä Kamakuran sisällä reissattu millään kulkuneuvoilla. :] Riksan kyytiin ois voinut mennä, mutta siihen se lippu ei taida valitettavasti toimia. ;)

Ja valitettavasti noilla lipuilla tosiaan saa vain kerran mennä sinne paikkan, eli ei voi höylätä vaikkapa Kamakuran ja oman kotiasemansa väliä useita kertoja, vaan jonnekin olisi jäätävä yöksi, jos meinaa sen toisenkin lippupäivän käyttää.

雪 juki-san kirjoitti...

Kiitos taas tästä raportoinnista. Kävin viime reissulla ensimmäisen kerran Kamakurassa ja se ei oikein säväyttänyt. Moni vertaa ja arvostaa kamakuran korkeammalle kuin Nikkoon, jossa kävin ekalla Japanin reissulla. Itse arvostan Nikkoota enemmän, mutta huomasin että multa on jäänyt paljon paitsi Kamakurasta, joten pitänee seuraavalla reissulla korjata asia ja tutustua paremmin kyseiseen alueeseen.

Ette sitten ilmeisesti käynyt Daibutsua (iso buddhan patsas) katsomassa...

Kuvat on hyviä, jatka samaan malliin. Jos muuten haluat hyvän (ehkä parhaan) hinta-laatu suhteeltaan olevan objektiivin niin kannattaa tarkistaa 50mm 1,8 II. Japanissa se on ainakin puolet halvempi kuin suomessa.


Onnea sinne ja uusia tekstejä odotellessa.

雪san

Riisa kirjoitti...

Jukka, en osaa sanoa Nikkoon ja Kamakuran väliseen mittelöön mitään, kun vielä en ole Nikkoota päässyt näkemään. Varmaan isän tullessa tänne käymään, olisi tarkoitus käydä siellä. Mutta Kamakurasta kyllä pidin. Itse asiassahan meiltä jäivät jopa kokonaan käymättä ne molemmat "korkeimmalle arvostetuimmat" temppeli ja jinja käymättä, eikä isoa buddhaakaan ehditty käydä vilkaisemassa, mutta näin jälkeenpäin ei se kyllä oikeastaan haittaa. Käymissämme temppeleissä oli ehkä sekin hyvä puoli, ettei turisteja ollut ainakaan haitaksi asti. :D Mutta ensi kerralla sitten varmaan kuitenkin Hachimangun jijalle ja daibutsullekin. :] Haluaisin myös kierrellä lisää vuoripolkuja, sillä netistä löytämäni karta mukaan niitä on vielä paaaljon lisää!

P.S. Kiitos objektivinkeistä. Eri asia onkin sitten onko minulla rahaa ostaa edes puolet halvempia objektiivejä.. -__-''

Anonyymi kirjoitti...

Upean näköinen alue ja hienoja kuvia. Tässähän iskee kohta matkakuume, kun blogiasi lueskelee :)

Tiina

雪 juki-san kirjoitti...

http://kakaku.com/item/10501010010/
Toi objektiivi on yksi halvimmista ja näyttäis olevan alle 1万 jeniä uutena.
Yksi hyvä käyttettyjen kameroiden ja objektiivien liike on Akihabarassa.

http://maps.google.co.jp/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=akihabara&sll=37.020098,136.40625&sspn=50.418946,79.013672&ie=UTF8&ll=35.696402,139.775126&spn=0.00159,0.002411&z=19&layer=c&cbll=35.696517,139.775134&panoid=KTtlr-zyrtNbwiYZRggEhg&cbp=12,200.85,,0,13.11

雪san