トンカツ - Friteerattu porsaan leike
Tonkatsu onkin todella tyypillinen salarimanien, eli valkokaulustyöläisten ruoka Japanissa. Tämä tahtoo tarkoittaa tietenkin sitä, että tonkatsu on miesten lounastauolla tai pitkän työpäivän päätteeksi useimmiten olutlasin kanssa nauttima ruokalaji. Tonkatsu tarkoittaa porsaan leikettä, kotlettia, ja on siis porsaan viipalelihasta friteeraamalla valmistettu varsin energiapitoinen mahan täyttäjä. Liha kastetaan kananmunaan, kieritellään leivänmurujauhoissa ja upotetaan tirisemään öljyyn. Jälleen ihastelen keittolantätien ja setien friteeraustaitoja. Rapea pinta ja mehevä sisus.
Tonkatsua tarjotaan usein riisin ja kaaliraasteen kanssa, mutta se on myös tyypillinen karee raisun lisuke. Tonkatsulle on myös oma kastike, joka muistuttaa vähän worchesterkastiketta. Koululla porsaanleike tarjotaan tosin usein demi glace -kastikkeen kanssa.
Tonkatsua on mielestäni tarjolla shokudoussamme vähän liiankin usein, tai sitten minä vain satun joka kerta ruokalaan lounaalle juuri sillä viikolla kun siellä on tonkatsu-päivä. Friteerattu porsaanleike on kyllä ihan hyvää, mutta omaan makuuni kyseinen ruokalaji on ehkä vähän liian tuhti - tuntuu että joutuu kerralla syömään koko päivän edestä. Suosittelenkin siis lihasta ja isoista annoksista pitäville miehille. Tarjolla pieni makumatkan salarymanien arkeen.
3 kommenttia:
Kiva kun kirjoittelet näistä sapuskoista :)
Hei キム,
kiva kuulla, että jotakuta näitä kiinnostaa lukea. Itse kun välillä meinaa iskeä epäusko - nuo ruoat eivät ehkä (enää) niin kauhean kiinnostavilta itselle vaikuta, ja muutenkin tuntuu että kuvat toistavat itseään, kun annokset näyttävät usein niin samalta. Toisaalta, sitähän se kouluruoka on. :]
Kaamea nälkä tulee joka kerran, kun esittelet kouluruokia :DD. Kerrassaan ihania annoksia, ainakin näin kaukaa katsoen!
Lähetä kommentti