Taas Yamanotella! Taas Japanissa! Syytä hymyillä.
Yamanote-linjan junaan astuessa fiilikset olivat yhdellä sanalla sanottuna oudot. Oli niin kummallista olla taas täällä, kaikkien ihmisten ja kaiken keskellä. Oli niin kotoisaa ja tuttua, mutta toisaalta kaikki tuntui samalla jännittävältä ja vatsan pohjaa kutkutti. Oli hauskaa lukea jälleen metrojen ja junien mainoksia, tarkkailla ihmisiä ja heidän tekemisiään, tuijotella ulos ikkunasta nähdäkseen loputtoman, loputtoman kaupungin ja asemalaitureilla odottavat ihmismassat.. Kaikki oli ihan kuin ennenkin. Tuntui, kuin välissä ei olisikaan ollut kahta vuotta. Ihan kuin en olisi lähtenytkään..
Miten pelkkään junassa istumiseenkin voi liittyä niin vahvoja muistoja ja assosiaatioita eletystä elämästä, vaikkei siellä itse junassa varsinaisesti paljon mitään ikinä tapahtunut?
Ja samalla, kaiken ihastelun ja nostalgianpuuskien keskellä tiedostin liiankin hyvin, että tällä kertaa olen vain turisti. Se tuntui jotenkin niin väärältä... pitkästä aikaa muistin jälleen, miksi Japanista lähteminen oli ollut niin rankkaa. Tuntui, kuin olisin taas kotona.
Tapaamispaikkamme Sarin kanssa löytyi helposti – Shinbashin aseman edessä oleva Space Trainiksi nimetty höyryveturi tervehti huvittuneita turisteja. Siitä meidän oli määrä lähteä kiertelemään Shinbashin ja Shiodomen aluetta, joka oli sekä minulle että Eerolle vielä aika kartoittamaton.
Space Train vei meidät tulevaisuuteen, uuteen vuoteen 2012 7 tuntia Suomea edellä. ;)
Shiodomen puoli oli matalampaa, hieman vanhempaa rakennuskantaa kuin Shiodome, jonka maamerkkeinä kohoavat modernit pilvenpiirtäjät. Oli hauskaa vain käveleskellä ja katsella ympärilleen nauttien pitkästä, pitkästä aikaa lämmittävästä auringonpaisteesta, jota jatkui koko sen ajan, kun oli valoisaa. Kuten aiemmin olenkin sanonut, tammikuu on yksi parhaimmista hetkistä suunnata Japaniin (maalis-huhtikuun vaihteen hanamin, toukokuun vehreän loppukevään ja loppusyksyn ruska-ajan lisäksi), sillä aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta lähes kaiken aikaa.
Shiodomen aseman lähellä, junaradan tukirakenteissa sijaitsi lukuisia pieniä liiketiloja. Ne olivat jotenkin hullunkurisia: kuin siihen unohdettuja, etenkin kun uudenvuoden aattona ei ihmisiä näkynyt oikein missään.
Shiodomen puoli Shinbashin aseman itäpuolella on kuin pilvenpiirtäjien ja autoteiden luoma sokkelo.
Lounaspaikka osui Shinbashin asemalla oikeastaan suoraa silmiini kun astuimme ulos asemalta, joten suuntasimme ensitöiksemme lounaalle Tonkatsu-ravintolaan. Oli hauskaa huomata, että vaikka olin ollut poissa, minusta tuntui, että osaan lukea japania hiukan paremmin kuin aiemmin. Niinpä ravintolan lipuke-automaatilla ei tarvinut arpoa kovin kauaa, sillä tiesin heti mitä haluaisin. Painoin karee-tonkatsu-donburin nappia ja istuuduin tiskin ääreen odottamaan höyryävän herkullista annostani. Erityisesti Eero on kunnostautunut viime aikoina kanjien saralla, joten olimmekin reissussa loistava combo: minä puhuin, Eero luki. ;)
Tyypillisen Tonkatsuravintolan tarjoilut. Simppeliä, mutta hyvää!
Olin kaivannut japanilaista ruokaa aivan tajuttomasti. Varsinkin niitä kaikkia annoksia, joita ei Suomessa tunnu saavan melkein mistään. Tonkatsu-donburia tosin olen kyllä syönyt erityisesti Ellen aikoinani Pursimiehenkadulla Helsingin Punavuoressa, jossa Len's Keishoku Bar tarjoaa ihanaa japanilaista arkiruokaa lounasaikaan. Siitä huolimatta kunnon possukotletti tujulla curry-kastikkeella tuntui niin nostalgiselta ja oli niiiiiiin hyvää. Jaksoimmekin tuhdilla annoksella helposti myöhäiseen iltaan saakka, mitä nyt tietenkin vähän kahvittelimme välissä Sarin kanssa.
Kyltti johtaa mm. National Center Centeriin... Luin tämän kyltin väärin sekä paikanpäällä, että vielä useampaan otteeseen valokuvasta, ja jopa Eerokin kuvitteli siinä lukevan Center Center, kun minä sen sille ensin kyltistä naureskellen tavasin. Mietin, että jaahas, taas hauskat japanilaiset asialla nimeämässä paikkoja, kunnes joku tässä blogin kommenteissa huomautti, että eikös siinä lue "cancer center". Uhh... Lukihäiriö, uudet silmälasit vai tyhjä pää?
Matkalla Ginzaa kohti näimme hullunkurisen rakennuksen, jonka ulkoseinämä koostui hassuista palikpoista, joiden lyhyemmälle sivulle oli sijoitettu pyöreä ikkuna. Talo vaikutti ihan asuinrakennukselta, sillä ikkunoissa oli verhoja, jollakulla pyykit kuivumassa ja muutaman kukankin bongasin, kun zoomailin kameralla hiukan lähemmäksi. Toivon vain, ettei kukin asunto muodostunut ainoastaan tuon yhden kuution tilasta... ei olisi tosin mitenkään yllättävää, jos näin olisi.
Shiodomen pilvenpiirtäjien katveesta jarkoimme kohti Ginzaa, jossa olen kyllä harhaillut ennenkin, mutta joka sekin on jäänyt itselleni vähän vähiäselle huomiolle. Ginza on alueena näyttävä, mutta jostain syystä sen hohto ei ole kuitenkaan koskaan saanut minua erityisemmin innostumaan. Niinpä olikin ihan hauska ottaa Ginzaan vähän uutta kosketusta kiertelemällä siellä Sarin kanssa.
Sari näytti meille osa-aikatyöpaikkansa, suhteellisen suuren japanilaisen aikakauslehtitalon. Lehtitalossa itsekin työskentelevänä oli kiinnostavaa tarkastella, millaisia ihmisiä talosta tuli ulos tai missä se sijaitsi - no Ginzallapa tietysti. Hmmm... sinne töihin tulevaisuudessa? ;) Kelpaisi.
Kukkakaupan edusta oli täynnä uudenvuoden asetelmia ja koristeita, joita näkyikin runsaasti myös kotien, hotellien, ravintoloiden ja liiketilojen ulko-ovilla ja auloissa.
Kukkakaupan edusta oli täynnä uudenvuoden asetelmia ja koristeita, joita näkyikin runsaasti myös kotien, hotellien, ravintoloiden ja liiketilojen ulko-ovilla ja auloissa.
Ginza on näyttävimmillään illan pimetessä.
Longchamp, Dior, Giorgio Armani... tasoa löytyy.
Ostoksia varten Ginza on tietenkin mitä mainioin, etenkin jos lompakon nyörit ovat löysällä, sillä alueella sijaitsee merkkiputiikkien lisäksi Japanin merkittävimpien tavaratalojen hulppeat rakennukset, joiden kerrokset tarjoavat kaikenmoista nähtävää ja tietenkin täytettä matkalaukuille. Päätimmekin kivuta kurkistamaan Mitsukoshin kimono-osastoa, keittiövälineiden osastoa sekä yläkerroksissa sijaitsevaa kattotasannetta, josta löytyi kahvilan ulkoterassin lisäksi kummallinen tyhjä ruohokenttä ja pienet buddha- ja shinto-alttarit.
Miksi Stockmannissa ei ole kirkkoa? Mitä jos joku haluaisi rukoilla kesken ostosreissun? Pitääkö lähteä Senaatintorille asti? Huomatkaa uuden vuoden symbolit ja koristeet: pikkuiset mandariinit.
Tämä Jizo-patsas on ollut Ginzan suojelijapatsas jo 1800-luvun lopulla. Kun tavaratalo 60-luvun lopulla koki remontin, Jizo-patsas sijoitettiin kattoterassille symbolisoimaan hyvää onnea, pitkää ikää ja onnistumisia bisneksissä.
Sari ottaa rennosti tavaratalon loungessa.
Uusi vuosi todellakin saa Japanin hiljentymään. Ihmisiä oli huomattavasti vähemmän kuin yleensä. Tosin yksi paikka, joisa taas oli ruuhkaa, oli tavaratalon ruokaosasto. Kaikki halusivat ostaa herkkuja tai tiettyjä ruoka-aineita uutta vuotta varten, ja jonot olivatkin huimia.
Tavaratalon alakerran ruoka-osasto oli niin täynnä ihmisiä, että hyvä kun juuri ja juuri sekaan mahtui. Tässä kohdassa oli hiukan väljempää, joten kehtasin lopulta pysähtyä ja kaivaa kameran laukusta.
Kun päivä alkoi kääntyä iltaan menimme notkumaan hetkeksi Starbucksiin, joka kaikesta epäjapanilaisuudestaan huolimatta edustaa minulle ja Eerolle aika vahvasti japanilaista kahvilakulttuuria. Ja tokihan Staban valikoima on erilainen joka maassa. Niinpä pienten minikakkujen kaveriksi valitsin tietenkin maccha latten, eli vähän kuin caffe latte, mutta kahvin sijaan juomassa käytetään maidon ohella vihreää teetä.
Kahvilassa odottelimme, että ystävämme Megu pääsisi töistä ja palaverista opettajansa kanssa (Uudenvuodenaattona, kyllä..) ja liittyisi seuraamme Asakusassa, jonne olimme menossa loppuillasta juhlistamaan uutta vuotta ja ostamaan daruma-nukkeja tulevaa vuotta varten. Mutta siitä sitten seuraavassa postauksessa. Nyt minun on ehkä ihan pakko mennä tekemään itselleni maccha latte...
6 kommenttia:
eiks tos lue ihan national cancer center, 国立がんセンター
center center ois kyl kivan järjetön ^^
XD Miten ihmeessä mä oon voinut lukea ton noin väärin? Sekä siinä paikan päällä, että sitten vielä valokuvasta useaan otteeseen. Lisäksi Eerollekin sitä naureskelin, niin ilmeisesti sekin luki sitten väärin. Ja siis englanniksi nimenomaan. :D Sitten katselin vielä niitä kanjeja siihen päälle, että no, kokuritsuKAN, joo-o, joku national hall center... :D
Uaaah. Kiitos huomautuksesta, korjaanpas hieman kuvatekstiä. X)
Oli pakko hakea tuo kapselitalo Googlen kuvahaulla, kun se näytti niin hauskalta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nakagin_Capsule_Tower
Eli ilmeisesti siellä myös asuu joku, mutta kuutioita voi yhdistellä isommiksi tiloiksi. o_o
Sami, oh, olenkin varmaan joskus nähnyt rakennuksen kuvan jossain, mutta en tunnistanut sitä. Kiitos linkistä. Mielenkiintoinen tarina, ja juuri sitä mitä uumoilinkin - yhdisteltäviä laatikoita, joissa joku asuukin (ainakin ikkunassa roikkuvasta pyykistä päätellen)..
Ostin kirjasi, ja voin vain kehua! Olen ihan koukussa, puoleenväliin luettu, ja harmittaa jo nyt pian lähestyvät viimeiset kappaleet..
Muutama kysymys on tullut mieleen kirjaasi lueskellessa. Voi olla, että olet tähän vastannutkin jo blogissasi, mutten ole törmännyt. Eli, paljonko (yliopisto)vaihto maksoi? Tarkoitan siis lukuunottamatta muita menoja, kuten asumis- ja muut kulut.
Kuinka pitkä muuten olet? Tyhmä kysymys, mutta kun itse tunnen olevani niin kamalan pitkä (168cm) japanilaisiin verrattuna...
Anonyymi, hauska kuulla, että kirja on tuntunut mielekkäältä! :)
Mikäli yliopistovaihtoon lähtee suomalaisen yliopiston/korkeakoulun/ammattikorkeakoulun kautta, lukukausimaksuja ei yleensä tarvitse maksaa, sillä olet edelleen suomalaisen yliopiston/korkeakoulun/ammattikorkeakoulun opiskelija. Näin siinä tapauksessa, että koulullasi on vaihto-opiskelusopimus kyseisen oppilaitoksen kanssa. Jos koulullasi ei ole yhteistyöoppilaitoksia Japanissa, tapahtuu vaihtoonhaku tällöin yleensä itsenäisesti, ja silloin opiskelija joutuu usein maksamaan myös lukukausimaksun japanilaisessa yliopistossa. Lukukausimaksut vaihtelevat todella paljon koulujen mukaan, nyrkkisääntönä periaatteessa se, että yksityiset yliopistot/oppilaitokset ovat kalliimpia kuin valtion ylläpitämät yliopistot. Lukukausimaksut ovat useammasta tuhannesta eurosta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin, riippuen oppilaitoksesta/alasta/opintojen vaiheesta. Yleensä hinnat on ilmoitettu suhteellisen selvästi oppilaitosten nettisivuilla.
Vastasikohan tämä kysymykseesi? Eli jos lähdet perinteisesti oman suomalaisen koulusi kautta vaihtoon, kuluja on periaatteessa ainoastaan matkakulut, asuminen, ruoka ja ylipäätään ihan perus elämä, mitä nyt voi sitten joutua hankkimaan jotain opiskeluvälineitä, kuten omassa tapauksessani kaikenmaailman taidetarvikkeita.
"Raha-asiat" -tagin alta löytyy joitain tämän blogin kirjoituksia aiheesta.
Itse olen jotakuinkin 162 cm pitkä, eli suunnilleen semmoinen japanilaisen mittainen, vähän pidempi. Itselleni se, että olen Japanissa joitakin ihmisiä pidempi on ollut pelkästään positiivinen juttu, sillä Suomessa harvemmin yllän kenenkään "tasolle". ;) Ja eivät kaikki japanilaiset toki ole 150-senttisiä, vaikka entisen host perheeni äiti olikin minua lyhyempi. Kyllä niitä yli 170 cm tyyppejäkin välillä löytyy. Yhtä kaikki, turha pituudesta on harmitella: jos siitä huomiota tulee, niin positiivista se yleensä on. :)
Lähetä kommentti