torstai 10. tammikuuta 2008

Suunnitelmia vuoden varrelle

Olen lueskellut paljon blogeja ja kaikenlaisia vaihto-oppilasaikaan liittyviä tekstejä ja ohjeistuksia yrityksenäni selvittää mihin asioihin olisi hyvä kiinnittää huomiota jo näinkin hyvissä ajoin. Joidenkin asioiden valmistelu kun ei suju parissa kuukaudessa, vaan voi salakavalasti viedä jopa vuoden päivät! Ainakin erityisesti näihin kolmeen seikkaan täytyy siis panostaa reilun vuoden verran, ja vaikken koskaan viahtoon pääsisikään, niistä tuskin on mitään haittaa:

Japanin opiskelu
Tärkeintä on ehkä hankkia japaninkeilen taito, joka on siis jo työn alla. Olen opiskellut japania peruskurssin verran lukiossa, sekä itsekseni vanhoja asioita kerraten ja syventäen "Japanese for Busy People 1"-kirjan avulla. Kyseinen opus on mainio, ja tuo kolmas painos, joka itselläni on käytössä, sisältää kappaleiden ja kirjan harjoitusten äänitykset cd-levyllä. Japanin kuuntelutaitoon on eittämättä vaikuttanut animesarjojen ja -elokuvien katselu alkuperäiskielellä, mutta tätäkin tärkeämpää on varmasti ollut japanilaisten tuttavieni kanssa kommunikointi. Vaikka yleisesti olemme puhuneet yhdessä Lions Club-vaihdon aikaisten isäntäperheideni ja oman perheeni luokse 2005 kesällä tulleen vaihtarin Misakon kanssa englantia, on joukossa kuitenkin esiintynyt paljon japanilaisia sanoja. Misako äänsi englantia hyvin japanilaisittain, joten monilla muilla oli vaikeuksia ymmärtää häntä. Itse olin tottunut nuorisovaihtokuukauden aikana japanilaisten englannin ääntämykseen, ja useimmiten merkitykset selvisivät hieman pohtimalla.

Koska auttavilla japanin perusteilla ei varmaan kuitenkaan pärjää itse maassa yksikseen asuessaan pitkälle, ja englantia japanilaisten on aivan turha olettaa osaavan, on välttämätöntä opetella kielen perusteet kunnolla. Kun kielioppi ja perussanasto löytyy, ei uusien sanojen ja sanontojen opiskelu paikanpäällä tuottane kauheasti vaikeuksia. Olen asettanut itselleni päämääräksi osata hiraganat ja katakanat vettä valaen, ja mieluusti noin 200 kanjia tämän vuoden loppuun mennessä. Ennen mahdollisen vaihdon alkua, toivon käyneeni läpi kaksi ensimmäistä edellä mainitun sarjan japaninkielen oppikirjaa. Sillä pohjalla elämä uudessa maassa voisi luonnistua vähän helpommin.

Raha-asiat
Koska epävarmojen apurahojen tai stipendien varaan ei elämäänsä voi laskea, on rahaa tienattava muualta. Olen hankkinut pienen pienet säästöt viime kesänä, mutta tavoitteena olisi kerätä jotakuinkin 5000 euroa seuraavien 1,5 vuoden aikana. Koska säästäminen sijoittuu lähinnä kesään, on kesätyöpaikka pakko saada koko kesäloman ajalle ja mieluusti mahdollisimman hyvällä palkalla. Nykyinen osa-aikatyöni Tiimarissa on ihan sopivasti tuottavaa, joten se on hyvä vaihtoehto. Osa-aikatöitä tarvinnee kuitenkin tehdä kesän ulkopuolellakin niin paljon kuin koulu ja oma jaksaminen antavat myöden. Tällä hetkellä tulen hyvin toimeen opintotuilla, joten mahdolliset lisätienestit siirtyisivät suoraan säästötilille turvaan. Olenkin suunnitellut parempituottoisen määräaikaisen säästötilin avaamista sitten, kun minulla on säästöjä hieman enemmän.

Vaihdon aikana pyrin tietenkin elämään mahdollisuuksien rajoissa opintorahan ja ulkomailla opiskelevan korotetun asumislisän voimin. (Korotus sinänsä on minimaalinen muutama euro, mutta parempi sekin kuin ei mitään). Koska luonnollisestikaan en vielä tiedä mahdollisen opiskelija-asuntolani vuokraa, suunnitelmia näiltä osin on turhaa ja mahdotonta tehdä, mutta olen valmistautunut henkisesti myös siihen, että saatan joutua ottamaan pienen opintolainan.

Japanissa olisi hyvä olla mahdollisesti myös muutakin käyttörahaa kuin käteistä, joten Visakortti voisi olla monessa tapauksessa kätevä lompakon täyte. Sillä voi ulkomailla paitsi maksaa ostoksiaan suuremmissa tavarataloissa, myös nostaa myös käteistä useammista automaateista kuin Visa Electroneilla. Visakortin saaminen edellyttää kuitenkin säännöllisiä tuloja, tai minun tapauksessani 90 suoritettua opintopistettä korkeakoulussa.

Opintopisteet ja opiskelu
90 opintopisteen raja Visa-kortin edellytyksenä ei liene ollenkaan vaikeaa täyttää, sillä mikäli seuraan lukujärjestystäni tunnollisesti, tulen jo tänä lukuvuonna suorittamaan suurinpiirtein 69 opintopistettä. Siitä jäljelle jäävät 21 opintopistettä suorittaa helposti alle puolessa vuodessa.

Laskeskelin, että mikäli en Japanissa jostain syystä onnistuisikaan suorittamaan aivan Kelan vaatimaa 5,5 opintopistettä kuukaudessa, suorittamalla n. 116 opintopistettä ennen vaihtoon lähtemistä, turvaisin opintotuen saantini, vaikka olisin puolet vaihdosta täysin opiskelematta. En minä sinne tietenkään ole lorvailemaan lähdössä, mutta jos jostakin syystä jotkut opinnot olisivatkin äärettömän vaikeita, ei peli toimeentulon, eli opintotuen suhteen olisi menetetty, vaikken niistä pisteitä saisikaan.

Ei kommentteja: