Moni on kysynyt minulta, onko Japanissa kallista syödä. No, nyt kun olen laskeskellut suurinpiirtein kaikki kuukauden aikana kertyneet ruokakauppojen ja muutamien ravintolakäyntien kuitit yhteen, voin sanoa, että ei se mitenkään erityisen kallista ole. Hintataso tuntuisi olevan aika lailla samalla tasolla kuin Suomessa.
Kuukauden ruokakauppa- ja ravintolakuittieni summaksi tuli 29031 yeniä, joka on tällä hetkellä noin 219 euroa. Keskimääräinen kuitin summa liikkuu jossain tuhannen yenin paikkeilla, eli kertaostokset ovat suhteellisen pieniä. Koulussa ruoka maksaa kareeraisun, hayashiraisun tai omuraisun 270 yenistä lounassettien, donburien ja pasta-annosten 370 yeniin. Karkeasti ottaen kouluruokaan on mennyt kuukaudessa siis rahaa jotakuinkin 5000 yeniä, joka on noin 38 euroa. Yhteensä olen syönyt siis sellaisen 257 euron edestä kuukauden aikana.
Ruokaan on mennyt selvästi enemmän rahaa kuin Suomessa, mutta toisaalta ensimmäisen kuun aikana olen ostanut hyvin paljon kaikenlaisia peruselintarvikkeita kuten esimerkiksi säkki riisiä, jauhoja, sokeria ja mausteita, jotka kasvattavat summaa hieman. Lisäksi ruokakaupasta on tullut ostettua esimerkiksi roskapusseja, pesuaineita sekä muita yleishyödyllisiä kodin tarvikkeita, joita ruokakaupasta löytää, joten myös niiden ensihankinnat ovat lisänneet budjettiin pienen erän. Olen silti tietoinen, että aivan liian suuri osa ruokakuittieni summasta tulee herkuista, joten pyrin rajoittamaan niitä seuraavan kuun aikana. Saa nähdä, miten saan supistettua laskua alaspäin.. Mieluummin kun kävisin vaikka useammin syömässä ravintoloissa kuin istuisin yksin kotona mässäämässä keksejä napaani. ;)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
5 kommenttia:
Onhan tuo vielä hieman ylhäällä. Itselläni menee 40 000 jeniä kuussa, mutta se sisältää sitten kaiken matkakortin latauksia myöten. Oma ruokakaupan keskiarvokuittini viikon edestä on jotain 5000 jenin paikkeilla.
Nyt kun on alkanut oppia ylipäätään, että mitä tuolta kaupasta kannattaa ostaa ja mitä haluaa ostaa, myös rahaa menee varmaan vähemmän. Aluksi oli semmoista arpomista, että otti vähän sitä sun tätä ja maksoi varmaan hieman ylihintaisistakin tuotteista, kun ei yhtään tuntenut hintatasoa. Nyt tiedän, että voin mainiosti esimerkiksi ostaa mehua silloin, kun sitä saa 30 yenillä litran, kun on purkissa menossa päivämäärät umpeen. Mä juon purkin mehua helposti parissa päivässä, joten lähestyvillä (usein jopa 4 tai 5 päivää, missä on ne Suomen "tämä menee tänään vanhaksi" tuotteet) päivillä ei ole niin väliä. :) Saman teen leipähyllyllä, tosin sieltä leivät paukkuvat pakkaseen. :) Kyllä opiskelija osaa säästää, mutta tämä ensimmäinen kuukausi on vain mennyt vähän... totutellessa. ;)
Minkähän hintaisia maidot on Japanissa? Juon varmaan 6-8 litraa viikossa ja nyt kun sinne olen muuttamassa niin pitäähän sitä maitoa saada :] Mitä ruokien ostamiseen.. taitaa jäädä vähemmälle kun on niin paljon hyviä ravintoloita lähellä ja omat taidot jää Okonomiyakin tekoon..
Säätöähän se on, ja on semmoinen ihan kivaa. Itselleni ei ole oikein pohjaa näkyvissä, sitä voisi säästää ja säästää tason silti heikkenemättä. Mm. ruokajuomana minulla on mugi-cha, 2.4 jeniä litra (tai siis 52 litran edestä teepusseja, 128 jeniä Don Quixote -kaupasta). 200g jauhelihastakin tulee kolme minulle runsasta spaghettiannosta.
Annoskoot ovat Japaniin muuton jälkeen aika dramaattisesti pienentyneet, mutta vointi on vain parantunut (eli syön silti hyvin).
Tuksu, kyllä japanissa pystyy kokata suomalaista ruokaakin, mikäli viittasit okonomiyakilla siihen, että et osaa tehdä muita japanilaisia ruokia. ;)
Itse olen myös aikamoinen maidon suurkuluttaja, vaikkakin täällä olen kyllä osittain vaihtanut maidon veteen, ihan vain koska kuumalla säällä usein tekee enemmän mieli vettä kuin maitoa, eikä maidon sekaan voi laittaa jääpaloja... Hmm.. ellei sitten tekisi maitojääpaloja. :D Mutta varsinaiseen kysymykseesi vastatakseni, maitolitran hinta vaihtelee 200 yenin molemmin puolin. Olenpa nähnyt 120 yeniäkin maksavan maitopurkin.. Itse juon 188 yeniä maksavaa rasvatonta maitoa. Se on hieman kalliimpaa kuin normimaito, eli "rasvallinen" maito, mutta koska juon Suomessakin aina rasvatonta maitoa, on sitä saatava täälläkin. Japanilainen maito maistuu yleensä hieman erilaiselta kuin suomalainen (lehmät varmaan syövät vähän erilaista rehua), mutta Hokkaidon tiloilta tuleva rasvaton maito, jota itse ostelen Takanashin purkissa, on mielestäni tosi hyvää. Normimaidoista ostaisin ehdottomasti Meijin Oishii gyuunyuu:ta. Se on oikein hyvää, mutta vähän turhan kermaisaa (1,5% rasvaa ;) ) minun makuuni.
Lähetä kommentti