sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Shokudoun sapuskat 1.

Koska minulta on useampaan otteeseen pyydelty kuvia japanilaisesta arkiruoasta, ajattelin lopultakin aloittaa kauan kaavailemani projektin. Tästä eteenpäin esittelen teille joka viikko jonkun Shokudoun sapuskoista, eli Joshibin kouluruokalan ihanista aterioista. Viikottaista viihdettä tulee olemaan tarjolla niin kauan kuin vaihtoviikkoja riittää, elleivät eri ateriaversiot ala toistamaan itseään sitä ennen. Tästä seuraa eittämättä mukavana lisäbonuksena myös se, että pääsen kokeilemaan loppujen lopuksi myös niitä villimpiä ruokavaihtoehtoja, jotka eivät muuten ehkä lautaselleni päätyisi. Pidätän kuitenkin oikeuden kieltäytyä syömästä simpukoita missään muodossa! :D


三色丼 - Kolmen värin donburi


Donburi tarkoittaa ruokalajia, jossa kulhollinen riisiä on peitelty jonkinlaisen lisukkeen alle. Lisukkeita ovat esimerkiksi erilaiset kastikemaiset lihahöystöt, vihannessekoitukset tai kananmunan eri muodot. Koulullamme on joka päivä tarjolla erilainen donburiannos, mutta tajusin vasta viime viikolla, että en ollut maistanut yhtäkään koulumme donbureista, vaikka aikaisemmat kokemukseni kyseisistä ruokalajeista ovat olleet varsin hyviä. Niinpä tuumasta toimeen ja donburijonoon!

Kyseisen päivän donburi, 三色丼, eli kolmen värin donburi oli tässä tapauksessa käytännössä maustetulla jauhelihalla, tietääkseni eräänlaisella munakokkelilla, ja lohen tapaisella kalalla verhoiltu riisikippo, jonka kruunaa ihastuttava, vaaleanpunainen tsukemono, eli pikkelssi. Kolmen värin donburi ei suinkaan aina sisällä juuri näitä päälysteitä, vaan periaatteessa nimi kuvaa vain donburin ulkomuotoa, eli riisikippoa, jonka kolme erimakuista lisuketta on aseteltu nätisti omiin lohkoihinsa. Kyseistä ruokalajia löytyy usein myös japanilaisten ravintoloiden listalta, sekä joskus myös obentouversiona (lounasboksina) konbinista, joten ei kun kokeilemaan.

5 kommenttia:

Lotta | Watia.fi kirjoitti...

Onks teillä siellä alasta johtuen ruuat näin visuaalisesti silmää miellyttäviä? Erään Kioton yliopiston ruokalassa kuukauden ajan käytyäni syömässä ei tullut kyl vastaan minkäänlaista visuaalista ruokanautintoa! :-D Vaikka hyvää kyllä oli, mut ei ollu yhtää mietitty et miltä ne näytti. ;-p

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaapa kivalta idealta. Mielenkiinnolla jo odotan minkälaisia ruokia meinaat esitellä.:)

Riisa kirjoitti...

Lotta, jaa-a, minusta Joshibin ruoat ovat aika lailla perussafkaa, ei mitään erityisen kaunista - odota kun pääsen vaikkapa jossain vaiheessa lohipastaan, se vasta onkin "ihastuttava" näky. :D Ja muoviset astiat ovat ainakin pieni miinus omasta mielestäni, jos verrataan "oikeisiin" lautasiin ja laseihin. :) Mutta tämä ruoan visuaalisuuskin on tietenkin makuasia, joten kukin voi muodostaa oman mielipiteensä, kunhan saan laitetua vähän useamman ruokalajin esittelyyn. :]

Anonyymi, kiitos kommentista. Jatkoa seuraa. :)

山名 / サンナ / Sanna kirjoitti...

Oih, näyttää herkulliselta. Donbureista on tullut kokeiltua vain oyakodonia ja sellaista jossa oli friteerattukanapihvi päällä joidenkin kasvisten kera. Mutta donburi on kyllä todella herkullinen ateriamuoto.

(Löysin blogiisi parin kaverin kautta. Et varmaan pahastu jos lisään blogisi seurattaviini. :3)

Riisa kirjoitti...

Sanna, kiitos kommentista. Oyakodonburi on iiiihanaa. (Jos kananmuna ei ole liian raaka) Ja lukemista vartenhan tämä blogi on toki kirjoitettu, joten lisäile toki. Toivottavasti maittaa. ^__^