tiistai 22. tammikuuta 2013

Minne Japanissa kannattaa mennä keväällä?

Huomasin yhtäkkiä, että huhtikuuhan lähestyy aivan liian kovaa vauhtia – en nimittäin vielä ole ehtinyt tehdä ihan kunnollisia suunnitelmia Kansain matkani suhteen enkä varannut vielä hotellin hotellia! No, onneksi hätätapauksessa majoitusta kyllä löytyy varmasti ystävien luota, mutta ei sitä oikein viitsi ihan koko lomaa muiden nurkissa asustella. Se on paitsi ihanien ihmisten vieraanvaraisuuden väärinkäyttöä, myös pidemmän päälle vähän raskasta. Lomalla pitää saada toisinaan myös mennä miten huvittaa, eikä se tietenkään toisten huushollissa asuessa luonnistu. Siispä pikapuoliin pitäisi ryhtyä ryokanin, kapselin tai ihan vaikka vain se tavallisen hotellihuoneen metsästykseen.


Mutta vaikka majoituksesta siis ei ole vielä hajuakaan, muutamia varsinaisia matkakohteita olen jo omalle keväälleni listannut. Tässä oleellisimmat tämän hetken keväisistä suunnitelmistani:

1. Kirsikankukat Yoshinolla
Naran alueella sijaitseva Yoshino on yksi Japanin suosituimpia kirsikankukkaspotteja – aaltoilevat vuorijonot peittyvät huhtikuun alkupuolella jopa 30 000 kirsikkapuun luomaan vaaleanpunaiseen kukkamereen silmän kantamattomiin. Populaakin on varmasti paikalla, mutta mikäpä sen rattoisampaa kuin joukkovaellus vuoripoluilla. Tänne suuntaan luultavasti aikamoisessa jetlagissa heti reissuni toisena päivänä, sillä kukat tahdon mennä tsekkaamaan heti matkan alussa, kun niitä vielä ehkä on. Loppupuolella reissua kun terälehdet ovat jo mitä todennäköisemmin tipo tiessään, ja ylipäätäänkin on siinä ja siinä, ovatko ne puussa edes silloin kun saavun Osakaan 10. huhtikuuta.

2. Nara
Narassa olen käynyt viimeksi 17-vuotiaana, joten voisi olla mukavaa päästä käymään jälleen peuraparatiisissa ja nähdä vähän enemmän Naran vanhaa kaupunkia.

3. Kyoto
Kyotosta on näkemättä vieläkin niin paljon. Kinkakujille en mene nyt kolmatta kertaa, mutta muutama muista upeista temppeleistä on vieläkin näkemättä, erityisenä häpeäpilkkunani Kiyomizudera, jolla en ole vielä jostain oudosta syystä käynyt kertaakaan! Lisäksi haluan käyskennellä jälleen geishakortteli Gionin joentörmällä, tällä kertaa toivon mukaan kirsikoiden terälehtien tipahdellessa hiljalleen kanavassa virtaavaan veteen. Ah, aika yltiöromanttinen kuvitelma. Luultavasti todellisuus ei ole ihan näin vaaleanpunainen, mutta ainahan voi haaveilla. ;)

4. Arashiyama
Arashiyama on Kyoton lähellä sijaitseva varsin luonnonläheinen kohde, jossa minua kiinnostavat erityisesti leppoisa pyöräily alueella, Saganon maisemajunareitti sekä jokiristeily Hozugawan upeissa maisemissa. Myös Arashiyaman apinapuisto on mielenkiintoinen kohde, jos aikaa riittää. Entisen isäntäperheeni isovanhempien huvila on näillä main, joten jos he sattuvat majailemaan siellä sopivaan aikaan, heitäkin olisi mukavaa käydä tapaamassa.

5. Kouya-san
Kouya-san on vuosisatoja ollut yksi tärkeimmistä Shingon-buddhalaisuuden keskittymistä Japanissa. Keskellä vuoria sijaitseville temppeleille ja jättimäiselle hautausmaalle on tehty pyhiinvaelluksia ja ikivanhat vaellusreitit kutsuvat edelleen pienelle päivähaikille. Aikomuksenani on yöpyä munkkien ylläpitämässä temppelimajoituksessa, jossa on mahdollista päästä mm. osallistumaan meditaatiohetkiin ja aamuseremonioihin sekä käyskentelemään munkin opastuksella Kouya-vuoren jättimäisellä ikivanhalla hautausmaalla metsän keskellä. Toiveenani olisi, että saapuisin vuorelle ainakin osittain jotain pyhiinvaellusreiteistä kävellen, vaikka junallakin kyllä pääsee aika pitkälle perille saakka. Saa nähdä, mihin voimat ja aika riittävät. Tästä pienestä henkilökohtaisesta retriitistä tulee varmasti yksi koko matkani ehdottomista kohokohdista.

6. Hiroshima
Ystäväni Megumin ja hänen poikaystävänsä Yuudain kanssa olemme matkaamassa viikonlopun viettoon Megumin mummolaan, jonnekin keskelle Hiroshiman landea. Ehkä samalla reissulla voisi tehdä Hiroshimassakin pienen kiepin.

7. Osaka
Osaka on ollut minulle aina vähän ristiriitainen kohde. Menen sinne, tietenkin, kun kerran lentokonekin menee, ja lisäksi muutama hyvä ystäväni asuu Osakassa, mutta itse kaupunki on aina jäänyt minulle vähän kylmäksi. Se ei ole erityisen kaunis, siellä ei ole mitään kovin ihmeellisiä nähtävyyksiä tai muutakaan kovin mieleenjäävää.. Mutta shoppailumahdollisuudet ovat sentään sellaiset, kuin suurkaupungissa kuuluukin, joten eittämättä Osakassakin tulee vietettyä tovi jos toinenkin. ;) Ja ruoan puolestahan tämä Kinkin alueen metropoli on mainio: mikään ei voita kunnon osakalaista okonomiyakia.


Kaikkea tekemistäni tällä reissulla leimaa ennen kaikkea toive päästä rentoutumaan ja viettämään leppoisaa lomaa. Listassa ei ole vielä yhtään onsenia, mutta kuumiin vesiin – vähintäänkin hotellin ofuroon – pitää kyllä päästä joka kaupungissa, jos vain suinkin mahdollista, sillä en tiedä montakaan parempaa asiaa kuin kuumat lähteet. Yritän olla reissullani kiirehtimättä mihinkään, joten pyrin vielä tässä kevään mittaan tekemään kunnolliset, mutta löysät suunnitelmat. Siten ei tarvitse sitten paikan päällä stressata turhista, kuten aikatauluista tai ehtimisestä, ja voi keskittyä ihan vain oleelliseen, eli ympärilleen tuijotteluun.

Löytyykö Riisa no Nipponin lukijoiden joukosta keväällä (kenties Hullujen päivien hurmoksessa ostetuilla lentolipuilla tai loppusyksyn Finnairin tai SASin alelipuilla) Japaniin matkustavia? Minnekäs te suuntaatte? :)

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin olen menossa Japaniin! Maaliskuun lopussa suuntana Tokio ja Kioto, mahdollisesti myös Nara. Kolmatta kertaa oon menossa Japaniin ja silti yhtä täpinöissäni kun ekalla kerralla. :D
Oiskohan sulla muuten jotain shoppailusuosituksia Tokiossa? Nää perus Kiddylandit, Laforetit ja Sataysit on jo visiteerattu, mutta oiskohan jotain muuta erityisen hauskaa paikkaa? :)

Hyvää matkaa sulle!

LMT kirjoitti...

Olen menossa golden weekin, eli toukokuun alussa, jälkeen Tokioon ja mahdollisesti Kiotoon sekä Hiroshimaan. En ole aikaisemmin ollut nousevan auringon maassa, joten neuvot olisivat tarpeen. Kuten esimerkiksi mukavaa ryokania näiltä main ja nähtävyyksiä. Muutamia on jo tullut listattua. Niitä must see- paikkoja, kuten studio chiplin tai tokion disneyworld, on tullut jo listattua.

Anonyymi kirjoitti...

itte haluisin päästä opiskelemaan japaniin vaatetusalaa, kun suomessa ei ole oikein kunnolla tätä alaa. Tiedätkö kuinka vaikeaata ja miten tälläiseen kannattaa hakea?

Taarne kirjoitti...

Osakassa on muuten todella mahtava akvaario, jonne kannattaa suunnata jos yhtään kiinnostaa :)

http://www.kaiyukan.com/language/eng/index.htm

Taarne kirjoitti...

Osakassa on muuten todella mahtava akvaario, jonne kannattaa suunnata jos yhtään kiinnostaa :)

http://www.kaiyukan.com/language/eng/index.htm

Tounis kirjoitti...

Huu! Tosiaan, Tokion kautta Osakaan ollaan suuntaamassa. Tokiossa päätettiin viihtyä vain nelisen päivää syystä x, y ja ehkä myös z. Tai lähinnä siksi, että matka on muutenkin täynnä mielivaltaisia hassuja aikataulutuksia. Tokion meiningeistä en tiedä yhtään mitään, eiköhän siellä jotain nähtävää ole ensikertalaiselle.

Suurin osa lomasta menee kuitenkin Kansain alueella. Otettiin hotellit Osakasta, mutta tehdään päiväreissuja ainakin Naraan ja Kiotoon, kenties useammankin kerran. Mennään sikäli kelvolliseen aikaan (16-30.3.) että Japanissa on kuulemma myynnissä Seishun 18 Kippu -piletit, joilla hitaasta junailusta pitäisi tulla halvahkoa.

Tällä hetkellä on pläänit vielä kovin auki. Odotan innolla kuitenkin varaamaamme ryokania. Napattiin yks yö Arima Onsenin hienosteluryokanista, kahdelle hengellä 450 euroa. Jänskättää vähän että mikä siellä on meininki ja tuleeko rahalle vastinetta. :>

Toivottavasti kävis tuuri ja sakuratkin ehtis aukeamaan ennen 30. päivää. Weathermapin ennusteen mukaan näin pitäis jopa käydä, mutta enpä uskalla luottaa.

Mitähän kaikkea Kiotossa ja Narassa kannattais nähdä?

Anonyymi kirjoitti...

Just lähdössä Osakaan ja alustavasti ollaan puhuttu siellä opiskelevan pikkusiskoni kans et käytäis parin päivän reissulla Narassa ihmettelemässä puistoa, peuroja jne. Täytyy katsoa ehdinkö poikkeamaan Kiotossa, kun olisi pari päivää, joille ei ole suunnitelmia.

Riisa kirjoitti...

Anonyymi 1: Jaa, olet varmaan kirjoittamasi perusteella nähnyt jo aikalailla ne ensimmäisenä äkkiseltään mieleen tulevat shoppailupaikat, eli Harajuku ja Shibuya on koluttu. En tiedä olenko kauhean hyvä esittelemään shoppailusuosituksia, kun omasta mielestäni miellyttävimmät apajat olivat Machidassa, vähän suuremmassa kaupunkikeskittymässä Tokion laitamilla. ;D Mutta Machidassa minua viehättikin ehkä se, että vaikka liikevalikoima oli kivan laaja, sijaintinsa takia väkeä oli paljon vähemmän kuin esim. Shibuyan liikkeissä ja minulla kesti sinne vain hetki kotoa. Lisäksi ehkä kävin siellä niin usein, että shoppailu sujui aina tosi nopeasti ja helposti, kun löysin etsimäni helposti.

Mutta..... jos jotain Tokiotärppejä vielä, niin ehkä voisit käväistä Shimokitazawan alueella? Siellä on vähän erikoisempia, pieniä liikkeitä, kaikenlaista kahvilaa ja pikkuputiikkia. Lisäksi siellä on jonkinverran keikkapaikkoja, jos livemusiikki siinä shoppailupäivän lopuksi kiinnostaa. Mutta ei siis todellakaan sellaisia isoja shoppailukomplekseja kuin jotkut 109 tai La Foret tms, vaan yksittäisiä pieniä kauppoja pikkuteiden varrella vähän boheemimmassa ympäristössä. :)

Riisa kirjoitti...

LMT, nähtävyyksiä voit selata blogini "nähtävyydet" -kategorian alta. Lisäksi voit kirjoitella kätevästi tuohon hakukenttään esim. "Hiroshima", ja saat omat Hiroshimaa koskevat postaukseni. :) Lisäksi noiden "reilireissu" -kategorioiden alta löytyy tekstit niiltä ajoilta, kun reissasin vähän intensiivisemmin junalla monissa eri paikoissa. Matkasi ajankohta on eritätin ideaali - minusta ehdottomasti paras matka mennä Japaniin on juuri Golden weekin jälkeen, kun luonto on freeseimmillään ja ilmat kuin suomalaista varten tehtyjä. ;)

Valitettavasti en ole kovin hyvä suosittelemaan Ryokaneja tai hotelleja, koska olen niin paljon itse majaillut joko japanilaisten ystävieni kotona tai sitten tietysti Tokiossa ollessani omassa asunnossani. Mutta sen olen oppinut, että aika helposti sitä löytää nettiarvostelujen perusteella hyviä paikkoja. :) Tripadvisor ja japanilainen rekuten ovat hyviä saitteja etsiä hotelleja tai ainakin tietoa niistä.

Riisa kirjoitti...

Anonyymi 2: En tunne vaatetusalaa kovin hyvin itse, jotta voisin sanoa, millaista tarjontaa Japanissa sen alan kouluissa on, tai miten vaikeaa sinne on päästä. Koska kielivaatimuksena usein on japani, siinä mielessä sisään pääseminen on tietysti haastavampaa kuin Suomen kouluihin.

Suosittelen tsekkaamaan suomalaisen muotialan opiskelijan Paulan "Subway to Venus" blogin. Hän on opiskellut Japanissa Bunka fashion collegessa ja kirjoittanut blogissaan aiemmin paljon ko. oppilaitoksesta ja muotialan opiskelemisesta Japanissa. Suosittelen blogia muutenkin, suoraa puhetta ja mielenkiintoisia tekstejä.

http://subwayvenus.blogspot.fi/2012/05/bunka-fashion-college.html

Riisa kirjoitti...

Taarne, juu, akvaariot Japanissa on tähän asti olleet aika mainioita ilmestyksiä, joten Osakan akvaariokin saattaa päästä käyntilistalle. Pitää nyt katsoa, mihin kaikkeen sitä aikaa loppujen lopuksi riittää. :)

Tounis, juu, Tokiossa riittää katseltavaa. Vaikka vuodeksi. Tai viideksi... joten neljässä päivässä ei varmasti lopu tekeminen kesken. :)

18Kippu on ihan kätevä, jos käyttää JR-linjoja. Kantsii muistaa kuitenkin, että jos sitä käyttää Kansain alueella, siellä ei ole ihan niin paljon JR-linjoja. Kantsii tsekata myös Surutto Kansai Pass, joka on vähän samanlainen, mutta aina myynnissä ulkomaalaisille eli Kansain alueen junapassi 2 tai 3 päivälle, jolla saa junaill kaikilla muilla kuin JR linjoilla. Se voi olla hyvä vaihtoehto, mutta voi olla myös, että hyödytte enemmän 18kipusta, mikäli käytätte sitä myös esim. siirtymisiin Osaka-Tokio akselilla, joka muuten on kallis, mutta 18 kipulla varsin siedettävä. Suosittelen yöjunaa tuohon tarkoitukseen, mut sitten kantsii yrittää varata paikkalippuja etukäteen.

Voit lukea mun 18kippu-kokemuksista tuolta kesän reilireissu tagin alta. Oma reittini oli silloin Tokyo - Sendai, Sendai - Tokyo, Tokyo-Koobe, Okayama - Fukuoka, Fukuoka - Kagoshima. Varoituksen sanana, että 18kipulla kyllä saattaa mennä sitten junassa aika paljon aikaa, mutta jos siitä tykkää, niin sitten se on kyllä erittäin kivaa! :D

Arima Onsen kuulostaa mahtavalta! Kävin Arimassa joskus lukiovaihtoni aikaan ja muistan vaan, että onsenit oli kyllä aivan mahtavia. :) Mut me ei yövytty siellä vaan mentiin host familyn kanssa autolla sinne ja takaisin.

P.S. Palaan vielä Kyoton ja Naran suunnitelmiin, joten ehkä tekin saatte reissulle jotain ideoita niistä teksteistä. :)